Гърция бясна, Австрия не я поканила на конференцията за Балканите

3741
Гърция бясна, Австрия не я поканила на конференцията за Балканите
Снимка: Getty Images / Guliver

Гърция изрази недоволството си пред Австрия заради това, че е оставена извън планираната среща на върха за страните от балканския маршрут, която трябва да се проведе утре във Виена, съобщиха от външното министерство в Атина.

Според властите „чрез този едностранен и изцяло неприятелски жест спрямо нашата държава“, има опит за взимане на решение в отсъствието на Гърция, което директно ще се отрази на страната и нейните граници.

Австрия покани министрите на вътрешните и външните работи на Албания, Босна, България, Хърватия, Косово, Македония, Черна гора, Сърбия и Словения на среща във Виена, на която ще бъде обсъдена ситуацията по балканския маршрут на бежанците. Целта на срещата е да се обсъдят предизвикателствата във връзка с мигрантския поток. Участниците на конференцията ще разговарят по теми, отнасящи се до вътрешната сигурност, контрола по границите, борбата срещу трафика на хора и екстремизма. На работен обяд ще участва и министърът на отбраната на Австрия Ханс Петер Доскоцил, предаде БГНЕС.

Гърция от своя страна обвинява Австрия в подкопаване на усилията за постигане на съвместен европейски отговор на миграционната криза, като Виена сближава позиции до държавите с по-твърда позиция спрямо проблема. Страната се приближи до държавите от Вишеградската четворка - Унгария, Полша, Словакия и Чехия, в призива им за по-строг европейски контрол в рамките на Шенгенското пространство.

От тази седмица Виена въведе ефективно ежедневен таван на приема на мигранти на своя територия, предизвиквайки притеснения в ЕС за създаване на т. нар. домино ефект и в други страни от Балканите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com