X
 
 

Гърция спря "златните пенсии", давани от СИРИЗА

11134 0
photo of Гърция спря "златните пенсии", давани от СИРИЗА
Снимка: Getty Images/Guliver
Консервативното правителство на новия гръцки премиер Кириакос Мицотакис спря високите пенсии, които управлявалата доскоро СИРИЗА е отпускала на висши държавни служители. Бедните гръцки пенсионери са шокирани от липсата на социална справедливост.

"Златни пенсии са изплащани по време на СИРИЗА", съобщават на първа страница гръцките медии и поясняват, че рогът на изобилието е бил предназначен само за избрани хора - адвокати, директори на държавни компании и журналисти. Данни за тези случаи изнесе новият министър на труда Янис Вруцис.

"Когато поех поста, заварих шокиращи данни. Заварих изчислени пенсии в размер от 10 000 евро до 20 000 и дори до 24 000 евро на месец! Поисках обяснения. Защото това означава, че на човек за 10 години трябва да се изплатят 3 млн. евро", каза той, цитиран от БНР.

Повече от година предишното правителство е било запознато със случая, но не реагирало, а дори подготвило документите за нова партида "златни пенсионери".

Може ли новата власт в Гърция да излекува старите ѝ рани?

След категоричната победа на изборите новоизбраният премиер на Гърция Кириакос Мицотакис трябва да действа бързо, за да реши дълготрайн...

Със заповед на министър Вруцис, след гласуване в парламента, се спира изплащането на тези пенсии, преизчисляват се, като се поставя таван от не повече от 4000 евро пенсия на месец в редки случаи на осигуровки в изключително големи размери.

Обикновените гръцки пенсионери, чиито пенсии по време на кризата бяха орязани точно 12 пъти, са шокирани след разкритията и го нарекоха "трагедия".

"Това е трагично. Дават 174 евро пенсия на бедна вдовица и в същото време да плащат такива огромни суми на избрани лица", казват обикновени гърци.

Премахва се и задължителната досега атестация на предишния работодател за причините за напускане на служителя.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Спецполицаи изведоха барикадиралия се софиянец

Полицията изведе от дома му 57-годишния мъж, който се барикадира в дома си в столичния квартал "Овча купел". По време на операцията няма пострадали...