Habertürk: Руският бомбардировач Ту-160М може да промени баланса на силите в света (ВИДЕО)

53191
Habertürk: Руският бомбардировач Ту-160М може да промени баланса на силите в света (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Бомбардировачът Ту-160 е козът в борбата за влиянието между НАТО и Варшавския договор от времето на Студената война. Журналистът Гюнтай Шимшек от Habertürk смята, че появата на неговия модернизиран модел, особено в условията на настоящето противостояние между страните ще промени баланса на силите в света.

Русия продължава да реанимира един след друг проекти от отбранителната промишленост от времената на СССР, чието производство се е наложило да бъде спряно. Едно от последните събития в тази връзка е полетът на свръхзвуковия ядрен тежък бомбардировач Ту-160, чиято производствена линия беше закрита, във вече модернизиран вид, наречен Ту-160М.

Снимка: Getty images. Ту-160

Ще покажат ли САЩ, Китай и Русия ново поколение бомбардировачи през 2021 г.

През 2020 г. на бойното поле край Кавказ се изявиха дроновете, предлагайки евтина и ефективна алтернатива на страните, чиито възможност...

Бомбардировачът Ту-160М излезе от авиационния завод на Обединената авиостроителна корпорация в Казан. След провеждането на изпитанията на новия бомбардировач ще започне производството му. Засега са планирани 50 единици.

Докато крачката на Русия с Ту-160М напомня за връщането на времената на Студената война на противоположния фронт САЩ имат модел B-1В "Лансер" (Lancer). Може да се каже, че това е конкурентът на Ту-160М. Американският модел е част от въоръжението на военно-въздушните сили на САЩ като стратегически бомбардировач за далечни цели. 

Възобновяването на производството на Ту-160 е важно и от стратегическа гледна точка. След периода на Студената война Русия може да противостои на САЩ или НАТО с помощта на мощния бомбардировач.

Това може да се разглежда и като конкретен признак за промяна във военната стратегия на Русия. Към 2016 година от всички произведени Ту-160, първият от които е пуснат през 1982 година, а с разпада на СССР производството му беше невъзможно, във въоръжението останаха едва 16 машини, при това с недостатъци.

Този скъп модел самолет ще осигури баланс в отбранителната сфера. Това е направено в рамките на политиката на Владимир Путин след разпада на СССР. Трябва да се отбележи, че няколкото предишни опити да се възроди този модел бяха неуспешни. Освен това с краха на СССР някои обекти на авиацията с бомбардировачи останаха в Украйна. 

Новият китайски бомбардировач ще бъде копие на американския В-2 (ВИДЕО)

Китай отдавна работи над създаването на стелт-бомбардировача Н-20. Сега в интернет се появи първата официална визуализация, от която се...

Ту-160 е бил известен като най-големият и най-тежкият свръхзвуков боен самолет. Освен това той е едновременно най-скоростният бомбардировач, както и най-големия и мощен свръхзвуков самолет с изменяща се геометрия на крилата. 

Ту-160 с първи полет през 1982 година е създаден в отговор на появилия се в САЩ свръхзвуков бомбардировач B-1 "Лансер", предназначен за ядрени бомбардировки на системите на противовъздушната отбрана на СССР. Ту-160, възникнал като произведение от епохата на Студената война, в сравнение с американския В-1 е по-голям, по-скоростен четириместен самолет, способен да води бойни действия на по-обширно пространство. 

Що се отнася до техническите детайли, самолетът е дълъг 54 м, размахът на крилете е 55 м, снабден е с 4 двигателя с мощност 25 хил. кс, може да прелети 12,3 км с максимална скорост 2,05 Маха (2361 км/ч) и е способен да носи ядрени заряди.

Сега бомбардировачите Ту-160М ще полетят в съответствие с новите условия и техническите иновации. Те ще могат да изстрелват хиперзвуковата ракета Х-47М2 "Кинжал"  и ще бъдат снабдени с нови системи за пилотни навигации, връзка и управления, нови системи РЛС (радио-локационна станция) и радиоелектронна борба. Първият Ту-160М ще постъпи във военно-въздушните сили на Русия през 2023 година. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Бивш руски вицепремиер и войник на фронта се притесни от нови украински дронове

Шойгу: Руската армия ще получи първите зенитно-ракетни системи С-500 още през 2024 г.

Шпионски скандал в ЕП: Забъркани са депутат и асистентът му

Задължителната казарма се връща в Румъния

Милано е на път да забрани сладоледа и пицата след полунощ, ето защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа