Habertürk: Руският бомбардировач Ту-160М може да промени баланса на силите в света (ВИДЕО)

53102
Habertürk: Руският бомбардировач Ту-160М може да промени баланса на силите в света (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Бомбардировачът Ту-160 е козът в борбата за влиянието между НАТО и Варшавския договор от времето на Студената война. Журналистът Гюнтай Шимшек от Habertürk смята, че появата на неговия модернизиран модел, особено в условията на настоящето противостояние между страните ще промени баланса на силите в света.

Русия продължава да реанимира един след друг проекти от отбранителната промишленост от времената на СССР, чието производство се е наложило да бъде спряно. Едно от последните събития в тази връзка е полетът на свръхзвуковия ядрен тежък бомбардировач Ту-160, чиято производствена линия беше закрита, във вече модернизиран вид, наречен Ту-160М.

Снимка: Getty images. Ту-160

Ще покажат ли САЩ, Китай и Русия ново поколение бомбардировачи през 2021 г.

През 2020 г. на бойното поле край Кавказ се изявиха дроновете, предлагайки евтина и ефективна алтернатива на страните, чиито възможност...

Бомбардировачът Ту-160М излезе от авиационния завод на Обединената авиостроителна корпорация в Казан. След провеждането на изпитанията на новия бомбардировач ще започне производството му. Засега са планирани 50 единици.

Докато крачката на Русия с Ту-160М напомня за връщането на времената на Студената война на противоположния фронт САЩ имат модел B-1В "Лансер" (Lancer). Може да се каже, че това е конкурентът на Ту-160М. Американският модел е част от въоръжението на военно-въздушните сили на САЩ като стратегически бомбардировач за далечни цели. 

Възобновяването на производството на Ту-160 е важно и от стратегическа гледна точка. След периода на Студената война Русия може да противостои на САЩ или НАТО с помощта на мощния бомбардировач.

Това може да се разглежда и като конкретен признак за промяна във военната стратегия на Русия. Към 2016 година от всички произведени Ту-160, първият от които е пуснат през 1982 година, а с разпада на СССР производството му беше невъзможно, във въоръжението останаха едва 16 машини, при това с недостатъци.

Този скъп модел самолет ще осигури баланс в отбранителната сфера. Това е направено в рамките на политиката на Владимир Путин след разпада на СССР. Трябва да се отбележи, че няколкото предишни опити да се възроди този модел бяха неуспешни. Освен това с краха на СССР някои обекти на авиацията с бомбардировачи останаха в Украйна. 

Новият китайски бомбардировач ще бъде копие на американския В-2 (ВИДЕО)

Китай отдавна работи над създаването на стелт-бомбардировача Н-20. Сега в интернет се появи първата официална визуализация, от която се...

Ту-160 е бил известен като най-големият и най-тежкият свръхзвуков боен самолет. Освен това той е едновременно най-скоростният бомбардировач, както и най-големия и мощен свръхзвуков самолет с изменяща се геометрия на крилата. 

Ту-160 с първи полет през 1982 година е създаден в отговор на появилия се в САЩ свръхзвуков бомбардировач B-1 "Лансер", предназначен за ядрени бомбардировки на системите на противовъздушната отбрана на СССР. Ту-160, възникнал като произведение от епохата на Студената война, в сравнение с американския В-1 е по-голям, по-скоростен четириместен самолет, способен да води бойни действия на по-обширно пространство. 

Що се отнася до техническите детайли, самолетът е дълъг 54 м, размахът на крилете е 55 м, снабден е с 4 двигателя с мощност 25 хил. кс, може да прелети 12,3 км с максимална скорост 2,05 Маха (2361 км/ч) и е способен да носи ядрени заряди.

Сега бомбардировачите Ту-160М ще полетят в съответствие с новите условия и техническите иновации. Те ще могат да изстрелват хиперзвуковата ракета Х-47М2 "Кинжал"  и ще бъдат снабдени с нови системи за пилотни навигации, връзка и управления, нови системи РЛС (радио-локационна станция) и радиоелектронна борба. Първият Ту-160М ще постъпи във военно-въздушните сили на Русия през 2023 година. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа