Хайки за гастарбайтери в Германия

4941
Хайки за гастарбайтери в Германия
Снимка: Getty Images/Guliver

Тежките условия на труд и експлоатацията на чуждестранни работници в кланиците отдавна са тема на обществени дискусии в Германия, но през последните няколко месеца дебатът се разгоря с нова сила. Поводът беше, че няколко месопреработвателни предприятия се превърнаха в големи огнища на коронавирус. Стана ясно, че голяма част от работещите в кланиците са наети от подизпълнителски фирми, като по този начин месопреработвателната индустрия заобикаля задължението да осигури на въпросните работници нормални условия на труд и живот.

Сред засегнатите са много работници от Източна Европа, включително български граждани. Само в най-голямата германска кланица, тази на компанията “Тьонис” в окръг Гютерсло, към месец юни работеха 590 българи. След като ясно, че над 1300 от работниците в кланицата са заразени с COVID-19, тя беше временно затворена.

Германски министър: Позор е, че хора от България стават жертва на експлоатация

"Позор е, че в това богато общество хора от България и Румъния стават жертва на експлоатация", заяви германският министър на труда Хубе...

Законодателни промени

Тогава политиката обеща законодателни промени, които да сложат край на злоупотребите в бранша. Преди около две седмици Бундестагът разгледа на първо четене нов закон за подобряване контрола на защитата на работниците. Той забранява наемането на външни работници за извършването на някои основни дейности в месопреработвателната индустрия, като клане, разфасоване и преработка. А от следващата година се забраняват и договорите с подизпълнители в бранша.

Припомняме, че в края на юли и след разкритията за тежките условия, при които работят наетите от Източна Европа работници в германските кланици, правителството реши да забрани договорите с фирми-подизпълнители в бранша. С това се надяват да сложат край на експлоатацията на хора там. Условията за работа в месопреработвателния бранш в Германия отдавна са обект на сериозни критики. Огнищата на коронавирус, които възникнаха в редица кланици в последните месеци, привлякоха вниманието към този проблем. Основна причина за тежките условия на труд според мнозина са срочните договори, с които се наемат служители, основно от Източна Европа. Затова германското правителство предлага тези договори да бъдат забранени.

Покъртителни разкази на работници за лошите условия

Неплатен извънреден труд, строг надзор и натиск: бивш румънски работник в кланицата "Тьонис", Германия, сподели преди два месеца за „Дойче веле“ защо е решил да смени работата си. Кланицата се превърна в огнище на коронавирус в Гютерсло. "Работих в "Тьонис" две години, рядко работехме само 8 часа, много често бяха 12, а понякога и 13 часа", споделя той. Самоличността на румънския работник е известна само на ДВ. Той не иска да бъде назован. Констатация от Германия: Българи и румънци внесоха коронавирус, условията в кланиците са катастрофални Работникът разказва, че винаги е било студено и мокро. А работата била тежка - поточната линия понякога се движела прекалено бързо. Различни били условията за наетите от немски компании. Никой не им крещял и не се отнасял с тях грубо, както с работниците от Източна Европа – предимно българи и румънци.

Българите в германските кланици са получавали най-ниски заплати

Българският политолог Иван Кръстев заяви, че не може да разбере дебата в Германия относно експлоатацията и лошите условия на труд в мес...

Когато е идвала инспекция, тогава скоростта на лентите се е забавяла и така работата изглеждала по-лесна. Предварително се е знаело кога ще има посещение на наблюдатели. Работниците били съветвани да не казват нищо. И независимо от факта, че някои от тях са говорели немски, те били предупредени да твърдят, че не говорят езика. Категорично било забранено да се разболяват. Когато негов колега настинал, което не било трудно предвид условията на труд, в които са работели, управителите му се разкрещели. Именно тогава неназованият работник решил да напусне. Някои от местата за настаняване били много чисти, но имало и изключения. Винаги обаче в малки и тесни помещения се настанявали 10, 12 или понякога дори 14 души. Наемът бил 200 евро на месец на човек. Сградите принадлежали на подизпълнители.

Полицейски акции в 5 провинции

Срещу злоупотребите в кланиците е насочена и провежданата в момента мащабна акция в пет германски провинции. По информация на Тагесшау, операцията е срещу нелегалния трафик на работници в месната индустрия. Около 800 служители на реда извършват претърсвания в провинциите Саксония, Долна Саксония, Саксония-Анхалт, Северен Рейн-Вестфалия и Берлин.

Полицейски служители са влезли в над 40 жилища и работни площи, като най-мащабни са акциите в градовете Вайсенфелс в Саксония-Анхалт и Гарбсен в Долна Саксония. Фирми са подозирани, че са вкарвали в Германия работници от Източна Европа с подправени или фалшиви документи. По данни на полицията, разследвани са 10 души на възраст между 41 и 56 години, от които 8 мъже и две жени. Иззети са предмети на стойност 1,5 милиона евро.

Две компании във фокуса на разследващите

Модерните роби в германските кланици: Свинщина насред Германия

Германската провинция Северен Рейн-Вестфалия е изправена пред заплахата от ново въвеждане на цялостна карантина заради възникналото сер...

Заподозрени са две фирми, които са действали независимо една от друга, но следващи един и същи модел. Те са водели предимно румънци с фалшиви документи в Германия, оказвали са им административна подкрепа, грижели са се за тяхното настаняване и транспорт, а впоследствие са удържали направените за това разходи от заплатите на работниците.

Акцията на властите цели събирането на възможно най-много доказателства, в това число за финансовите транзакции и комуникацията между фирмите, заяви говорител на полицията. Освен това е особено важно колко незаконно пребиваващи в Германия работници ще бъдат открити в квартирите. Всички те трябва бъдат идентифицирани и разпитани. Незаконно влезлите работници са заплашени от екстрадиция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Бивш руски вицепремиер и войник на фронта се притесни от нови украински дронове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа