Хаос и писъци на срещата Путин-Байдън

4612
Хаос и писъци на срещата Путин-Байдън
Снимка: Getty Images

Срещата на върха между президентите Джо Байдън и Владимир Путин стартира с хаос, предизвикан от напора на журналистите да влязат, за да документират историческото събитие, като много от тях бяха оставени навън. Репортерите са били бутани и блъскани от служители по сигурността и руски медии, съобщава "Дейли Мейл“, цитиран от БГНЕС.

"На входа се наблюдаваше изключително хаотична сцена“, съобщи репортерът, пътуващ с президента Байдън, на когото бе попречено да влезе в хода на блъсканицата. Вътре е било също толкова хаотично - репортери, които се бутат, блъскат и викат един срещу друг. Двама американски репортери казаха, че руски служители са били разсъблечени, докато са се опитвали да избутат от стаята нахлулите журналисти. Американска репортерка едва не е паднала.

Русия и САЩ удължават договора СТАРТ-3 за 5 години

Както САЩ, така и Русия са особено отговорни за стратегическата стабилност в света. Това съобщи пред репортери руският президент Владим...

Репортер, разположен пред "Вила ла Гранж“, публикува в Twitter снимка на счупена камера, пострадала при опит за влизане в сградата, където двамата лидери се срещат в богато украсена библиотека от 18-ти век. "Хаотична сцена пред вилата, където се срещат Путин и Байдън. Руски репортери се борят за позициониране, а американските власти им казват да отстъпят“, пише Андрю Рестуча от „Уолстрийт Джърнал“.

Американски и руски служители по сигурността заедно с швейцарски държавни служители се опитали да въведат ред в хаоса, но е имало много писъци и викове. Служители на Белия дом многократно се опитвали да вкарат американските медии вътре, като казвали, че американската и руската делегации са се договорили за броя на журналистите, на които е разрешено да бъдат в стаята: 13 от всяка страна. Само 9 американски репортери са влезли.

Снимки от вътрешността на стаята показват сбиването, което се е случило, когато репортерите са нахълтали, докато двамата президенти са заседавали. Хаосът бе предаван по телевизията, с видео, показващо помощници, опитващи се да отблъснат репортерите назад; журналисти, влизащи в обхвата на камерата, и много писъци.

Руските служители по сигурността са опънали червено въже, за да разделят медиите от лидерите и да се опитат да задържат репортерите далеч от президентите. Руската охрана е крещяла на журналистите да излязат и е започнала да ги бута. Членовете на медиите са се спъвали във всички кабели и оборудване в стаята, докато събитието се е разгръщало.

След Женева: Русия и САЩ връщат посланиците си, ще работят заедно за киберсигурност

Руският президент Владимир Путин заяви, че по време на преговорите с американския му колега Джо Байдън са се договорили за връщане на п...

И репортерите, и служителите на Белия дом са крещели, че руската охрана трябва да спре да докосва членовете на пресата. И на всичко това са били свидетели Байдън и Путин със съответните им преводачи до тях, както и държавният секретар Антъни Блинкен и руският външен министър Сергей Лавров.

Било е толкова претъпкано с официални представители и преса, крещейки си един на друг, че е било трудно да се чуе какво казва президентът Байдън на Путин. В началото на срещата на върха швейцарският президент Ги Пармелен приветства двамата лидери в "града на мира“.

Байдън пръв протегна ръка, когато двойката се ръкува, след което двамата се усмихнаха за камерите пред вила "Ла Гранж“, преди да влязат вътре. По време на видео от библиотеката американският президент се смее, докато фотографите се блъскат, за да заснемат историческата среща. "Винаги е по-добре да се срещнем лице в лице", казва Байдън с широка усмивка, седнал с кръстосани крака. Путин пък, седнал на стола си, потупва с ръка дървения си подлакътник и изглежда отегчен.

Държавният секретар Антъни Блинкен е седнал отдясно на Байдън и си води бележки. Вляво от Байдън руският външен министър Сергей Лавров е седнал с ръце между краката. Сред суматохата Байдън поглежда към Блинкен, а дипломатът надрасква нещо в бележника си. Тогава мъж, който най-накрая се е „харесал на пресата“, казва на журналистите: "Вървете си, моля,“ и те са изведени от стаята, за да може първата лична среща между двамата президенти да продължи.

Срещата между Путин и Байдън приключи

Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън приключиха преговорите си в тесен формат в Женева, съобщават "Франс прес" и "Ас...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа