ХДС избра Армин Лашет да води битката за канцлер

1539
ХДС избра Армин Лашет да води битката за канцлер
Снимка: Getty Images/Guliver

Ръководството на управляващата в Германия партия ХДС реши, противно на прогнозите на социолозите и желанията на избирателите, да направи своя официален лидер Армин Лашет кандидат за канцлер на септемврийските избори, а не неговия много по-популярен съперник, баварският премиер Маркус Зьодер, коментира Би Би Си.

В нощта срещу вторник, след разгорещени спорове, продължили до късно, Президиумът и Управителният съвет на Християндемократическия съюз (ХДС) на съвместно заседание с мнозинство от 31 гласа срещу девет гласуваха листата на блока ХДС/ХСС на септемврийските избори за Бундестаг да се оглави - и по този начин повечето станаха той стана кандидат за наследник на Ангела Меркел като канцлер – от лидера на партията и министър-председател на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет.

Ангела Меркел, която оглавява германското правителство почти 16 години, възнамерява да се пенсионира след изборите през септември. Лашет беше избран този януари за лидер на партията с подкрепата на Меркел.

През изминалата седмица Лашет и лидерът на втората партия на блока, Баварският християнско-социален съюз, Маркус Зьодер, се бориха за титлата кандидат за канцлер от ХДС / ХСС.

Преди началото на заседанието на ръководството на ХДС в понеделник,Зьодер заяви, че ще признае решението му.

Маркус Зьодер е много по-популярен от Армин Лашет. Например, според последните данни от проекта "Полибарометър" на германския телевизионен канал ZDF, 63% от германските граждани и 84% от избирателите на ХДС / ХСС биха искали да го видят като кандидат за канцлер, докато само 29% от всички респонденти и 43% от избирателите на ХДС / ХСС са за Лашет.

Независимо от това, ръководството на ХВС, състоящо се от партийни лидери и премиери на германски провинции от ХДС, реши да постави техния лидер начело на списъка, а не ръководител на сестринската партия.

Партията на Меркел подкрепя Лашет за кандидат-канцлер

Ръководителят на ХДС на германския канцлер Ангела Меркел си осигури подкрепата на висшето ръководство на партията за своята кандидатура...

В хода на срещата лидерите на ХДС обсъдиха дали да поставят въпроса за кандидат за канцлер на конференцията на ръководителите на областни партийни организации, но в крайна сметка те сами решиха всичко.

Междувременно германските социолози и политически наблюдатели предупреждават, че с Лашет начело на списъка, ХДС / ХСС може да загуби властта на федерално ниво след изборите.

Лашет отстъпва по популярност не само на Зьодер, но и на Анален Бербок, която в понеделник бе обявена за кандидат за канцлер от германските Зелени.

Опозиционната партия Зелени като цяло е на трето място по популярност в анкетите, само на няколко процентни пункта зад ХДС / ХСС. Ако изборите за Бундестаг се проведат следващата неделя, Зелените биха могли да отстранят ХДС от властта, като сформират правителствена коалиция с две други партии.

Все още има повече от пет месеца преди изборите и настроението на германските избиратели може да се промени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

ПВО и пари за Украйна, позиции за Израел и Турция: Какво решиха евролидерите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа