Хиляди деца погрешно диагностицирани с аутизъм

5628
Хиляди деца погрешно диагностицирани с аутизъм
Снимка: Thinkstock

Когато пионерът на аутизма Ута Фрит започва кариерата си като невролог в края на шейсетте години, едва ли някой извън малка академична група е чувал за аутизма - състояние, което влияе доживот върху това как хората общуват и взаимодействат със света. „Това се смяташе за необичайно инвалидизиращо състояние, което засяга малка част от децата, около четири на 10 000“, казва проф. Фрит. Сега тя работи в Института по когнитивна невронаука към University College London. „Когато направих докторската си дисертация по аутизъм, хората ме попитаха защо изучаваш нещо толкова рядко?", казва още проф. Фрит, цитирана от БГНЕС.

Днес разстройството на аутистичния спектър е широко разпространено, като само във Великобритания един на всеки 100 души в Обединеното кралство живее с аутизъм, според Националното аутистично общество. Състоянието може да причини леки симптоми или в по-тежки случаи да включва трудности със социалното взаимодействие, комуникацията, както и необичайно сетивно възприятие и необичайни модели на мислене и физическо поведение.

Как са приемани децата с аутизъм в образователната система в България? (ВИДЕО)

По данни на Световната здравна организация всяко 110-то дете се ражда с аутизъм. А на всеки 21 минути се поставя диагноза за аутистично...

Броят на засегнатите продължава да нараства: проучване, публикувано миналия месец от Университета в Ексетър, установи, че диагнозите с форма от аутистичния спектър са се увеличили със 787 процента между 1998 и 2018 г. Но въпреки че много приветстват признаците за подобряване на осведомеността за аутизма, някои експерти – включително проф. Фрит – вярват, че хиляди хора може да са със сгрешена диагноза. „Никога не съм мислила, че ще кажа това, тъй като бях нетърпелива да оповестя и разширя диагностичните критерии, но нямах представа колко размити ще станат те“, казва проф. Фрит.

Експертите са съгласни, че нарастването на диагнозите аутизъм вероятно не отразява реално нарастване на заболеваемостта, а вместо това се дължи на сгрешени диагнози. Тенденцията за по-високата заболеваемост се повишава и от разширяваща се дефиниция за това какво представлява аутизъм и по-добро разбиране за това как може да се прояви при жените и момичетата – въпреки че момчетата все още са три пъти по-склонни да бъдат диагностицирани.

Погрешната диагноза може да попречи на лекарите да идентифицират други сериозни заболявания с подобни симптоми. Йохане Хюлет казва, че синът й Уилям е бил погрешно диагностициран с аутизъм на седемгодишна възраст, когато е бил още в началното училище. Впоследствие се оказва, че той страда от PANS/PANDAS - автоимунно състояние, при което се смята, че често срещана инфекция предизвиква поведенчески проблеми. Състоянието е описано едва наскоро и остава спорна област.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа