Хиляди се събраха да почетат паметта на убития учител във Франция

3114
Хиляди се събраха да почетат паметта на убития учител във Франция
Снимка: Getty images/Guliver

Два дни след терористичната атака и убийството на професора по история Самюел Пати, във Франция се провеждат няколко митинга, за да му отдадат почит. Хиляди души се събраха на площад „Република“ в Париж, за да отдадат почит на обезглавения в петък в Конфлан-Сент-Онори преподавател, съобщава БГНЕС. Протестиращите носеха транспаранти с надпис „НЕ на тоталитаризма на мисълта“ и „Аз съм професор“, мирно почитайки паметта на убития професор.

Премиерът Жан Кастекс също присъства на площада, а околните улици бяха претъпкани. Държавата ще отговори с цялата си твърдост на терористичния акт срещу учителя във Франция, заяви премиерът на страната. Кстекс подчерта, че държавата е солидарна с учителите и ще реагира решително, за да могат страната и нейните граждани да живеят свободно. Такива митинги се провеждат в цяла Франция, която беше разтърсена от последната терористична атака, втората от началото на процеса на съучастниците в убийството на „Шарли Ебдо“ през януари 2015 г. До момента са арестувани 11 души в рамките на разследването на убийството на професора. Френският президент Еманюел Макрон също посети град Конфлан-Сент-Онори, където бе извършено престъплението.

Убиецът на учителя във Франция е имал статут на бежанец

Извършителят, убил учителя по история близо до Париж, е имал статут на бежанец и разрешение да остане във Франция до 2030 г. Това съобщ...

Агенцията припомня, че в петък вечерта в парижкото предградие бе озаглавен учителят по история Самюел Пати за това, че е показвал на учениците в клас карикатури на пророка Мохамед. Основният обвиняем в престъплението Абдулах Анзоров е от чеченски произход. По-рано ръководителят на прокуратурата за борба с тероризма в страната Жан-Франсоа Рикар заяви, че престъплението е извършено от лице „от чеченска националност, родено в Москва на 12 март 2002 г., което е имало статут на бежанец, той не е бил в полезрението на правозащитните органи“. Според прокурора заподозреният е получил разрешение за пребиваване от френските власти на 4 март до 2030 г.

"Двама души сами се обърнаха към комисариата, за да съобщят, че наскоро са имали контакти със заподозрения", добави прокурорът. Според него е установено също, че „този човек е помолил учениците да му покажат учителя по история“. „На телефона му е намерена снимка на жертвата, направена преди престъплението“, обясни Рикар. Лидерът на движението "Непокорна Франция", депутатът Жан-Люк Меланшон нарече „аномална“ ситуацията, когато учител получава заплахи цяла седмицата и това не е довело до никаква реакция от страна на властите. "Това е неприемливо. Контраразузнаването и полицията трябваше да неутрализират нападателя навреме". "Не е нормално терористът да може да подготви такъв насилствен акт и да остане извън полезрението на полицията", заключи той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа