Холандия и Австралия официално обвиниха Русия за катастрофата на MH17

4952
Холандия и Австралия официално обвиниха Русия за катастрофата на MH17
Снимка: Getty Images/Guliver

Холандия и Австралия официално обвиниха Русия за катастрофата на малайзийския "Боинг" под Донецк през 2014 година, съобщи BBC.

На 24 май международната следствена група обяви, че самолетът с рейс MH17 на Boeing 777 на Malaysia Airlines е бил свален от ракета "Бук", принадлежащ на руската 53-та зенитна ракетна бригада от Курск.

Украинският пилот, обвиняван от Русия за свалянето на MH17, се самоуби

Украинският военен пилот капитан Владислав Волошин, когото Русия посочи като отговорен за свалянето на гражданския полет MH17 на Малайз...

Правителството на Холандия заяви, че следващата крачка ще бъде иск в Международния съд на ООН.  "Призоваваме Русия да признае своята отговорност и да започне да сътрудничи на следствието, за да се установи истината и справедливостта за жертвите от рейс MH17", заяви министърът на външните работи на Холандия Стеф Блок.

Следователите от международната комисия са установили по номера на ракетата 9д1318869032, че тя е произведена в Подмосковието през 1986 година в долгопрудненското научно-производствено предприятие, което все още произвежда такива ракети. Последните цифри на корпуса - 9032 - са уникален идентификационен номер на двигателя на ракетата.

Според представените материали конвоят с военна техника е тръгнал в края на юни от базата на 53-та бригада в района на Курс. В състава му е имало най-малко шест "Бук"-а. Една от ракетните установки с номер 332 е изпратена на територията на Украйна. Именно от нея, според следствието, е изстреляна ракетата, с която е свален самолетът. На 18 юли установката е върната на територията на Русия, се казва още в доклада на международната следствена група, в която участват специалисти от Холандия, Белгия, Украйна и Малайзия. 

Снимка: Getty Images/Guliver

Русия се оплака, че разследването за MH17 не взело под внимание руски данни

Международната техническа комисия, разследваща свалянето на полет MH17 над Украйна, не отчита секретните документи, предоставени й от к...

Реакцията на Русия

От министерството на отбраната на Русия заявиха, че ракетата не е могла да бъде от руската армия: "Серийният номер на двигателя на ракетата еднозначно показва, че даденият агрегат е произведен през 1986 година в Съветския съюз", се казва в изявлението. Всички ракети от тази година на производство са били иззети и описани през 2011 година, казват още от МО. 

От ведомството припомнят, че след 1991 година украинската армия не е получила нито една нова ракета за комплексите "Бук", които са ѝ били доставени в рамките на раздела на военното имущество на СССР. По този начин принадлежността на тази ракета на украинските въоръжени сили е "повече от вероятна", съобщи Интерфакс.

По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че Русия ще признае изводите от следствието само в случай, че участва "пълноценно участие" в него. От руското министерство на отбраната заявиха, че техните ракети "Бук" никога не са пресичали границата с Украйна. 

Кремъл шикалкави, след като стана ясно, че има иск срещу Путин заради сваления MH17

Кремъл не разполага с информацията, потвърждаваща, че 33 роднини на пътници от сваления се през 2014 г. в Източна Украйна малайзийски с...

На 17 юли 2014 година самолетът се разби в Източна Украйна. На борда му имаше 298 души. Всички загинаха. Повечето от пътниците бяха граждани на Холандия. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В Украйна трима души загинаха при опит да демонтират FPV дрон

Готов е законът, с който ЕС ще праща пари от замразени руски активи на Украйна

Първата творба на Банкси за 2024 г. разбуни духовете в Лондон (ВИДЕО)

Крим, дроновете срещу руски рафинерии и руските доброволци: Грижите за Путин (ВИДЕО)

Аварийно кацане на самолет в Родос

Измислени гласове и мъртви души за Путин: Примери да искаш (ВИДЕО и СНИМКИ)

Варшава: Замразените активи трябва да се използват за отбрана на Украйна

Шарл Мишел: Ако Европа иска мир, трябва да се готви за война

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.03 - Защо германската ракета Taurus е най-желаното от Киев оръжие?

Полша и Германия ще създадат танкова коалиция за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа