Холокостът - най-голямото злодеяние в световната история

13677
Холокостът - най-голямото злодеяние в световната история
Снимка: iStock/Guliver

Холокостът е най-голямото злодеяние в Световната история, тъй като е индустриално убийство на хора. Това са лагерите на смъртта, създадени от нацистите в Третия Райх. Няма дадени толкова невинни жертви в историята – 5 850 000. Има и други масово загинали, но евреите стават един мъченически народ, който е унищожаван заради своя произход. Това каза историкът акад. Георги Марков в интервю за агенция „Фокус“ по повод Международния възпоменателен ден на Холокоста.

„Това престъпление на нацизма не бива да се забравя, като се напомня, че антисемитизма има корени не само в Нацистка Германия, но е имало много преди Хитлер. Имало е и в Испания, Англия, Русия и др., но Хитлер престъпва към масово унищожение или т.нар. „окончателно решение на еврейския въпрос“, съгласно конференцията във Ванзее на 20 януари 1942 г. Трябва да се помни и да се предупреждава, защото антисемитизмът не е изчезнал“, подчерта историкът.

По думите му идеята за геноцида над евреите се заражда още, когато самият Хитлер като младеж чете антисемитски книги и е под влияние на антисемитите от 19-ти век, когато обвиняват евреите, че са виновни за Световната стопанска криза.

Припомняме, че други етнически, политически и социални групи – цигани, комунисти, хомосексуални, Свидетели на Йехова, съветски военнопленници, политически затворници, инвалиди също са преследвани и унищожавани от този режим.

27 януари - Международен възпоменателен ден на Холокоста

Международният възпоменателен ден на Холокоста е ежегоден международен ден за възпоменание на жертвите на Холокоста. На 1 ноември 2005 ...

Много изследователи не включват тези групи в определението за Холокоста и го назовават само като геноцид спрямо евреите (Хана Прайс и др.), или както нацистите го наричат „окончателно решение на еврейския въпрос“ („Die Endlösung der Judenfrage“). Ако се вземат предвид и нееврейските жертви на нацистките репресии, общият брой на загиналите обикновено се оценява на девет до единадесет милиона, в по-крайни оценки – до 26 милиона души. Това се обяснява с факта, че броят на убитите съветски военнопленници (около 5 – 10 милиона) е по-голям от този на избитите евреи (6 милиона). Освен това на геноцид са подложени различни социални групи от хора в окупираните от Германия страни.

В редица европейски страни, предимно тежко засегнати от идеологията на националсоциализма, като Германия, Австрия, Франция и др. отричането на Холокоста се счита за престъпление. Например в Германия, която е най-засегната от нацизма, отричането на Холокоста се преследва от „Закона за публичното одобряване, отричане или омаловажаване на действията на националсоциалистическия режим, което може да наруши общественото спокойствие“.

Според едно доста оспорвано решение на германския Конституционен съд по този въпрос: "Дори такива твърдения да са част от научно изследване или хипотеза, те могат да обосноват наказуемост, защото защитата на свободата на словото не е валидна за съзнателно изнасяне на факти, определени като „доказано лъжливи“ от германското законодателство".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа