И Франция може да спре износа на ваксини за Австралия подобно на Италия

1205
И Франция може да спре износа на ваксини за Австралия подобно на Италия
Снимка: Getty Images/Guliver

Френският здравен министър Оливие Веран предупреди в петък, че страната му може да спре износа на ваксината срещу Covid-19 на "АстраЗенека" (AstraZeneca) и Оксфордския университет за Австралия, както ден по-рано направи Италия.

Неговото изявление идва след информация, че Рим е блокирал доставките си за Австралия на 250 хил. дози от гореспоменатата ваксина с аргумента, че Австралия не е уязвима държава от пандемията и компанията „АстраЗенека“ не може да изпълни договорите за доставките за второто тримесечие за Европейския съюз.

Решението на Италия да блокира износа на 250 000 дози от ваксината "АстраЗенека" за Австралия предизвика спорове дали т.нар. политика "Европа на първо място" е правилна в сегашната ситуация.

Според германския му колега Йенс Шпан ходът на Рим е краткосрочна победа и може да създаде хаос във веригата на доставки на ваксини за Европейския съюз.

Междувременно австралийският министър на здравеопазването Грег Хънт заяви, че Канбера се е оплакала пред Европейската комисия по въпроса "по множество канали, и по-специално, ние помолихме Европейската комисия да преразгледа това решение".

Австралийският премиер Скот Морисън обаче заяви в петък, че решението на Италия да блокира износа си на ваксини на "АстраЗенека" за неговата страна е разбираемо, тъй като Европейският съюз е изправен пред недостиг на дози.

"В Италия умират по 300 души дневно. Със сигурност разбирам високото ниво на тревожност не само в Италия, но и в много други държави в Европа. Те изпитват истински затруднения и са в необуздана кризисна ситуация. Това не е така в Австралия, а и ние успяхме да си осигурим доставките на ваксини", посочи австралийският премиер.

Морисън заяви, че програмата за масова ваксинация в "относително свободната от коронавурс" Австралия няма да бъде засегната, ако не получи 250 хил. дози от Италия.

СЗО: Неравномерна ваксинация по света ще забави възстановяването

Генералният секретар на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус заяви, че подходът "първо на мен" по отношение на вакс...

Реакция имаше и от Лондон - премиерът Борис Джонсън предупреди, че ограниченията в износа на ваксини срещу Covid-19 могат за застрашат глобалната битка срещу вируса. Джонсън допълни, че очаква Европейският съюз да спазва ангажиментите си за ваксинационната програма.

В четвъртък агенция Ройтерс цитира свои европейски източници, според които Европейският съюз планира да разшири схемата си за предоставяне на разрешения за износа на ваксини срещу Covid-19 до края на юни.

Според френския здравен министър Оливие Веран мащабният процес на тестване срещу Covid-19 във Франция ще помогне на страната да постави коронавируса под контрол.

По време на интервю за телевизия BFM, Веран потвърди, че пандемичната ситуация в европейската държава вероятно ще се подобри през следващите четири до шест седмици, както поради броя на проведените тестове, така и поради прилаганите ваксини.

По-рано тази седмица френският президент Еманюел Макрон отбеляза, че строгите противоепидемични мерки трябва да останат в сила за още четири до шест седмици, тъй като разпространението на новите варианти на коронавирус представлява твърде голям риск за общественото здраве.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Без мнозинство: Консерваторите в Хърватия спечелиха изборите

"Луфтханза" все още няма да лети до Иран и Ливан

ЕС налага нови санкции на Иран

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Навалная обвини украинското правителство в грешка и каза дали ще подкрепи Киев

Разрешиха на 16-годишните да си сменят пола в Швеция

Огромна експлозия във Воронеж (ВИДЕО)

Шолц: ЕС да изпрати на Украйна ПВО системи

Франция прибира вила на жената на Путин за милиони

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа