И Нидерландия съобщи за случай на маймунска едра шарка

5884
И Нидерландия съобщи за случай на маймунска едра шарка
Снимка: Getty Images/Guliver

Вирусът на маймунската едра шарка е диагностициран за първи път в Нидерландия, съобщи институтът за обществено здраве RIVM. От организацията смятат, че е възможно да са заразени още повече хора. Те не предоставят информация за възрастта, пола или местоживеенето на лицето, уточнява БГНЕС.

По-рано през деня RIVM съобщи, че в Нидерландия има няколко възможни случая на вируса на маймунската едра шарка. Пробите са изпратени за изследване в лаборатория. Много други европейски държави вече са открили първите си случаи по време на настоящата епидемия и RIVM смята, че е само въпрос на време същото да се каже и за Нидерландия. Тази теория беше подкрепена и от министъра на здравеопазването Ернст Куйперс.

Вирусът произхожда от Западна и Централна Африка. Понякога се появява и в други страни, но обикновено става въпрос за единичен случай на човек, който наскоро е бил в Африка и може да е заразил някой друг. Настоящото огнище е изключително голямо. Инфекции са открити в Австралия, Белгия, Канада, Франция, Германия, Италия, Португалия, Испания, Швеция, Обединеното кралство и Съединените щати.

СЗО се събира спешно заради маймунската шарка, обмисля се използването на ваксината срещу вариола

Световната здравна организация се събира по спешност заради растящият брой на случаите на маймунска шарка в Европа и по света, пише бри...

Не е известно дали първият пациент в Нидерландия е бил наскоро в Африка. Много от пациентите в други държави не са били в Африка. Освен това те често не са имали контакт помежду си, което означава, че инфекциите изглежда са отделени една от друга, което тревожи експертите.

Маймунска шарка: Какво знаем досега и заплашва ли ни пандемия?

Според директора на RIVM Яап ван Дисел, вирусът на маймунската едра шарка "не е класическо полово предавано заболяване", съобщи RTL Nieuws. Той все пак каза, че "за предаването му обикновено е необходим интензивен физически контакт", но освен това вирусът може да се разпространява и "по по-класическия начин".

Вирусът на маймунската едра шарка е силно заразен, но заболяването обикновено протича леко при повечето хора. Първоначално те могат да получат треска, главоболие, мускулни болки, подуване на лимфните възли, втрисане и умора. След няколко дни могат да развият и обрив. Симптомите изчезват в рамките на няколко седмици. По-голямата част от хората успяват да се излекуват сами. Вирусът може да бъде опасен за хора, които вече имат отслабена имунна система.

Общата ваксинация срещу дребна шарка предпазва и от вируса на маймунската едра шарка, но все още не е сигурно дали ще се използва такава ваксина, казва Ван Дисел. "Това би могло да се случи. Но все още не сме стигнали дотам. Първо искаме да опознаем проблема. Искаме да знаем какви са рисковете от пренасяне на инфекцията от чужбина." Той не изключи възможността в даден момент да бъде въведена такава политика на ваксиниране. "Във всеки случай разполагаме с ваксини за това, ако се наложи", заяви шефът на RIVM пред RTL Nieuws. 

Швеция класифицира маймунската шарка като обществено опасно заболяване

Шведското правителство реши да класифицира маймунската едра шарка като обществено опасно заболяване, заяви министърът на здравеопазване...

Белгийският вирусолог Марк Ван Ранст заяви: "Намираме се в малко непозната територия, защото епидемията е необичайна. Така че в момента е твърде рано да се спекулира по този въпрос."

Хората могат да се заразят с вируса при близък контакт, например като докоснат нечия открита рана. Вирусни частици могат да попаднат, например, и върху спалното бельо. При предишни огнища на вируса на маймунската едра шарка кожните обриви са започвали по лицето. Сега първите мехури се появяват около ануса. 

"Това е различно от това, с което сме свикнали при този вирус", казват от RIVM. Сред болните от маймунска едра шарка има голям брой мъже, които правят секс с други мъже. Възможно е те да са се заразили чрез близък контакт по време на секс.

Белгийският регион Фландрия въведе задължителен 21-дневен период на изолация за хората, заразени с вируса на маймунска едра шарка. Експертите там са взели това решение след проведени разговори за това как най-добре да се справят с разпространението на вируса, съобщиха от фламандския здравен орган. Досега в холандскоговорящата част на Белгия са регистрирани два клинични случая на маймунска едра шарка, но партньорът на един от двамата пациенти също проявява симптоми.

Високорисковите контактни лица, като съквартиранти, сексуални партньори и болногледачи, не трябва да бъдат предварително изолирани, но трябва да се наблюдават внимателно за симптоми като треска, главоболие, мускулни болки, втрисане, изтощение и обрив. Този обрив често започва по лицето и след това се разпространява по други части на тялото. Според правителството там хората с намален имунитет, бременните жени и децата също трябва да бъдат бдителни, както и мъжете, които правят секс с мъже.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа