Има данни, че Лисичанск е почти превзет

7311
Има данни, че Лисичанск е почти превзет
Снимка: iStock

Ситуацията в Лисичанск става все по-лоша за украинците. Това е последният голям бастион на Украйна в стратегическата източна провинция Луганск. Съветникът на президента Володимир Зеленски, Олексий Арестович призна, че градът може да падне, съобщава Ройтерс, предава БГНЕС. 

"В момента край Лисичанск се водят ожесточени сражения, но за щастие градът не е обкръжен и е под контрола на украинската армия", каза представителят на Украинската национална гвардия Руслан Музичук.

Съветникът на политическия кабинет на Володимир Зеленски Олексий Арестович заяви, че руските сили най-накрая са пресекли река Сиверски Донец и се приближават към града от север. "Това наистина е заплаха. Ще видим. Не изключвам нито един от вариантите за изход. Нещата ще станат много по-ясни до ден-два", каза той.

Според дневния доклад на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната, украинците отстъпват от града, но не го обявяват. Сателитни снимки показват руски части в северните и югоизточните квартали на града, има и видео от проруски източници как руски войници издигат червено знаме в центъра на Лисичанск, а в доклада пише и, че от украинска страна няма обявление за изтегляне, но няма и повече информация за защитни боеве. Цитиран е и чеченският лидер Рамзан Кадиров, който първо обясняваше в "Телеграм", че Лисичанск е обкръжен и руските сили се готвят за улични боеве, но бързо промени тези думи и каза, че градът е овладян. Прогнозата на американския тръст е, че в следващите дни се очаква руснаците да овладеят изцяло Луганска област и после да превземат Северск, преди да се насочат към Бахмут и Славянск, като вероятно украинците ще се бият по протежението на магистрала Е40 между Славянск и Бахмут и ще отстъпват, гледайки да нанесат възможно най-много загуби на руснаците. Засега руснаците не успяват да напреднат към Славянск, като украинците дотук ги спират при Богородичне.

Арестович обаче заяви, че превземането на Лисичанск ще усложни стратегическите въпроси за руснаците, тъй като те ще трябва да се съсредоточат върху шест големи града в индустриализирания източен регион Донбас, разпределяйки силите си по-нарядко. "Колкото повече западни оръжия идват на фронта, толкова повече картината се променя в полза на Украйна", добави той. Украйна неведнъж е отправяла призив за повече оръжия от Запада, заявявайки, че руските сили превъзхождат силно нейните като въоръжение.

В Харковска област, украинците се готвят да ползват доставените от САЩ ракетни залпови системи HIMARS, за да нарушат и прекъснат логистични линии на руснаците, включително при Изюм. Именно Изюм е северната точка, от която руската армия може да се насочи към Славянск и Краматорск.

Далеч от източните боеве Русия съобщи, че е ударила командни пунктове на украинската армия в Николаев, близо до важното черноморско пристанище Одеса, където в събота кметът съобщи за мощни експлозии.

В петък, 1 юли, друга ракета удари жилищен блок близо до Одеса, при което загинаха най-малко 21 души. В понеделник, 27 юни, беше ударен търговски център в централния град Кременчук, при което загинаха най-малко 19 души, щетите още се оценяват.

Зеленски осъди ударите в петък като "съзнателен, умишлено насочен руски терор, а не като някаква грешка или случайно попадение на ракета". В нощното си телевизионно обръщение в събота Зеленски заяви, че пътят до победата ще бъде "много труден", но украинците трябва да запазят решимостта си и да нанесат загуби на "агресора ... за да си спомни всеки руснак, че Украйна не може да бъде пречупена".

Войници, които си почиват от боевете в Константиновка, търговски град на около 115 км западно от Лисичанск, заявиха, че засега са успели да запазят пътя за снабдяване на обсадения град отворен, въпреки руските бомбардировки. "Все още използваме пътя, защото се налага, но той е в обсега на артилерията на руснаците", каза един войник, докато останалите почиваха наблизо.

Всичко за войната в Украйна. Четете ТУК. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com