Има слаба надежда за скорошно споразумение за Brexit

1475
Има слаба надежда за скорошно споразумение за Brexit
Снимка: iStock/Guliver

Британският премиер Тереза Мей директно заяви на европейските лидери, че Brexit ще стане факт със или без предварително споразумение с Европейския съюз, с което да се урегулира бъдеща свободна търговия между ЕС и Обединеното кралство. Това стана на специалната среща на върха в Залцбург, пише британският вестник The Guardian.

Британският премиер е предупредила, че кратките срокове налагат да се изкове споразумение по време на срещата на върха на ЕС през ноември, тъй като на 29 март догодина Великобритания със сигурност няма да е част от Съюза. По време на срещата Тереза Мей отхвърли и предложенията, представени от Барние, пред своите колеги от ЕС, за преразгледания резервен план за ирландската граница, защото ЕС все още настоява за митнически проверки в Ирландско море, ако двете страни не могат да сключат споразумение за свободна търговия след Brexit, пише Агенция „Фокус”.

ЕК мисли за варианти за нови финансови закони заради Brexit

Европейската комисия разработва извънредни закони за регулирането на финансовите пазари в случай, че преговорите за излизането на Велик...

Според The Independent обаче Мей е говорила по такъв начин на срещата, че в крайна сметка би могла да приеме митнически проверки в Ирландско море, ако няма споразумение за свободна търговия с ЕС. Ако това стане, то ще бъде избегнат „твърд” Brexit.

Висшестоящ представител на британското правителство, говорейки в кулоарите на срещата на върха в Залцбург, заяви че британското правителство ще представи нови предложения за собствения си резервен план и даде знаци, че редовните проверки в Ирландско море вече са на масата за преговорите. „Вече има проверки, които се провеждат (между Северна Ирландия и Великобритания) във връзка с някои селскостопански продукти“, заяви дипломатът.

При започването на срещата на върха, председателят на Европейската комисия Жан-Клюд Юнкер заяви, че споразумението остава „твърде далеч“, докато председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди, че предложенията на Великобритания за ирландската граница и бъдещите търговски отношения с ЕС трябва да бъдат „преработени и предоговорени“. Все пак Туск, който е подкрепян от Холандия и Белгия, по-скоро вижда възможност при сегашното положение да се стигне до споразумение, докато Юнкер, Германия и Франция не са на тази позиция. Коментарите на Туск са в противоречие и с тези на главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние, който категорично отхвърли британските предложения за митниците, „общата книга с правила“ за индустриалните стоки и мерките за избягване на твърда ирландска граница.

Лидерите на ЕС ще разгледат темата за Brexit днес (20 септември) по време на обяд, където ще обсъдят въпроса без присъствието на британския лидер.

Мей с ултиматум за Brexit към депутатите

Британският премиер Тереза Мей заяви, че депутатите или трябва да подкрепят нейния план за Brexit, или изобщо няма да има сделка. В инт...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Комисия в ЕП: До средата на 2024 г. да има решение за България в Шенген

Организирал избори в Приднестровието: Молдова гони руски дипломат

Зверското убийство на украинка в Германия, за да отнемат бебето й: Намесена е рускиня (СНИМКИ)

Какво се случва с АЕЦ „Запорожие“? Откриха множество нарушения свързани със сигурността

Нова война между Армения и Азербайджан още тази седмица? Предупреждение от Пашинян

Мицотакис каза какви са големите проблеми на Европа

Европейска директива: Трябва да дават безплатна чешмяна вода по заведенията

В Украйна трима души загинаха при опит да демонтират FPV дрон

Готов е законът, с който ЕС ще праща пари от замразени руски активи на Украйна

Първата творба на Банкси за 2024 г. разбуни духовете в Лондон (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...