Инцидентът във Врбетице - част от темите на срещата на външните министри на ЕС

2194
Инцидентът във Врбетице - част от темите на срещата на външните министри на ЕС
Снимка: Getty Images/Guliver

Въпросът за инцидента във Врбетице ще бъде поставен на срещата на външните министри на държавите от ЕС на 19 април, съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Чехия Ян Хамачек, цитиран от ТАСС.

В профила си в Туитър той информира, че е разпоредил на представителите на страната в ЕС и НАТО да информират съюзниците по случая Врбетице. Самият той ще запознае външните министри с казуса по време на утрешната среща, уточни Хамачек, който е и временно изпълняващ длъжността министър на външните работи.

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш също заяви, че на следващото заседание на Европейския съвет ще информира партньорите си за ситуацията около инцидента.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел вече е информиран за експулсирането на 18 руски дипломати от Прага, каза Бабиш.

БГНЕС припомня, че по време на извънредна пресконференция в събота премиерът Андрей Бабиш и вицепремиерът Ян Хамачек обявиха, че 18 служители от посолството на Русия в Чехия са заподозрени, че работят за руските специални служби и им е даден срок от 48 часа да напуснат страната.

Тази стъпка е във връзка с разкритите обстоятелства около взрива през 2014 г. в склада за боеприпаси в село Врбетице близо до град Злин, при който загинаха двама души. В инцидента са замесени „офицери от руското военно разузнаване”, обявиха двамата политици.

На 16 октомври 2014 г. във Врбетице се взриви склад с 50 тона боеприпаси, осколките от които се разпръснаха в радиус от 800 м от мястото на инцидента. Загинаха двама служители на компания Imex Group, която взе под наем склада от държавното предприятие Военен технически институт. Силите на реда организираха спешна евакуация на населението на селото.

Русия: Чехия е наясно от последиците от „фокуси“ като гоненето на дипломати

Москва реагира на новината за експулсирането на 18 руски дипломати от Чехия. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова ...

Чешките власти са били информирани за причастността на руски служители от специалните служби към взрива две седмици, преди информацията да бъде огласена публично, съобщи интернет порталът denikn.cz.

Според източници на медията, инцидентът във Врбетице е бил обсъждан две седмици по-рано на заседание на правителствената комисия по въпросите на специалните служби.

Бившият външен министър на страната Томаш Пержичек, който освободи поста миналата седмица, потвърди, че в качеството си на министър е знаел по-рано за инцидента. В същото време вицепремиерът и министър на вътрешните работи Ян Хамачек, който е и временно изпълняващ длъжността външен министър, отрича, че е разполагал с пълната информация по случая преди петък. Това го принуди да отмени предварително планираното посещение в Москва, където трябваше да проведе преговори за закупуване на руската ваксина „Спутник V”.

Хамачек заяви, че ще настоява полицията да разследва как секретна информация е стигнала до медиите.

Освен експулсирането на 18-те руски дипломати, вчера полицията в Чехия обяви за издирване руските граждани Александър Петров и Руслан Боширов. Според версията, огласена от местна телевизия, двамата са заподозрени, че са организирали взрива във Врбетице, за да попречат боеприпаси и оръжия от склада да бъдат изпратени в Украйна и Сирия за незаконни въоръжени групировки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нов етап: Руснаците стреляха за първи път по Харков с модифицирана авиобомба с голям разрушителен ефект

Бежанци: Група от деца и възрастни от Белгород се спасиха в Санкт Петербург (ВИДЕО)

В отговор на Путин: Полша излезе от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

Ген. Сирски: Ако руснаците тръгнат пак към Харков, това ще е фатално за тях (ВИДЕО)

Алла Пугачова може да бъде обявена за чуждестранен агент

Руски сили задържаха 9 души в Таджикистан, свързани с атаката в "Крокус"

Сирски обяви официално колко украински военни са пленени при Авдеевка

Руски войник се самоуби без да иска с гранатомет: Немислима глупост (ВИДЕО)

Кулеба: Индия да преосмисли близките си връзки с Русия и да застане до Киев

Ядрени крайцери, подобрения по ракети и дронове: Нови руски оръжия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа