Independent: Светът гледа към Беларус, а България протестира срещу правителството вече 70 дни

2619
Independent: Светът гледа към Беларус, а България протестира срещу правителството вече 70 дни
Снимка: БГНЕС

Близо 70 дни улиците на българските градове са пълни с протестиращи, които се противопоставят на бруталността на силите за сигурност, корупцията на олигарсите и антидемократичните действия на лидера на тази източноевропейска държава. Това пише в коментар Борзу Дарагахи за британският Independent, цитиран от БГНЕС.

България е разтърсвана от много бурни антиправителствени протести, за които чуждестранните медии почти никога не съобщават, тъй като цялото внимание на световната общност е приковано към драмата, разиграна в имението на Александър Лукашенко, наречено Беларус.

Euractiv: Нови правила в сградата на българския парламент - несправедливост срещу журналистите

Протестите в България с искане за оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев навлязоха в третия си месец. На тоз...

Българският премиер Бойко Борисов е десен популист, който работи съвместно с крайната десница и е на власт от почти 10 години. Българите ясно дават да се разбере, че този човек и неговата партия ГЕРБ, която е част от дясноцентристкия блок в Европейския съюз и изпълнява всички указания на г-жа Меркел, са доста уморени от тях. Борисов, затънал в поредица от корупционни скандали, намеква, че е готов да подаде оставка; но най-вероятно това е просто тактически прийом, предназначен да охлади пламенността на демонстрантите, които са възмутени от злоупотребите на неговото правителство.

„Мисля, че Борисов с удоволствие би подал оставка. Той е уморен”, ми каза един български журналист. “Но той даде обещания. Говорим за възможно изграждане на газопровод и получаване на средства от ЕС. Той не може да си тръгне, докато не пристигнат парите, които трябва да бъдат разпределени между правилните хора.

В понеделник протестиращите се събраха на столичния Площад Независимост пред сградата на президентството за 68-ма поредна вечер. „Това е много разнообразна група хора“, каза журналистът. Те настояват за оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев - протеже на Борисов, който не демонстрира привързаност към високи морални принципи, реформа на избирателната система, която те считат за нечестна, и промени в конституцията. Гневът им се засили заради неумелите действия на властите в контекста на пандемията на коронавируса, както и заради изтекли снимки, на които Борисов, подобно на някакъв гангстер от второкласен филм, почива в леглото, а до него има купища злато, пачки пари и автоматичен пистолет.

Както и в Беларус, жените в България играят видна роля в протестите, като ги водят и действат като „гласът на хората“ за пресата. В скорошно есе българската учена Яна Цонева обобщи оплакванията на протестиращите и машинациите на елита, довели до днешните вълнения. „Наблюдава се дълбоко разделение в редиците на българския елит и воюващите фракции размахват административния си ресурс като тояга, използвайки го срещу конкуренти“, пише тя.

Как Борисов сам призна своя десетгодишен провал

Политолозите обичат да говорят за конкуриращи се наративи: народът срещу мутрите, мафията срещу държавата, и т.н. Тези разкази са неизб...

По време на неотдавнашен митинг журналистката Светла Петрова говори за разходите за корупция. „Борисов никога няма да обърне внимание на огромните разрушения и ужасни морални руини, които ГЕРБ ще остави в България“, каза тя преди няколко дни. „Истинското наследство на партия ГЕРБ е следното: България е извадена от равновесие и объркана страна; българите са объркани; икономическите мигранти бягат от страната си; огромните социални различия убиват всички ценности и надежди; природата се залива с бетон и се покрива с боклук".

Уви, България не е сама тук. Погледнете САЩ и Великобритания. Поетичното описание на Петрова е приложимо за всяка страна, опустошена от популистки режими, пише в заключение Дарагахи.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Беларус също реши да тръгне по пътя на войната: Излиза от ключов договор

Популярна обида срещу Путин ехти в Грузия заради закон по руски модел (ВИДЕО)

Без мнозинство: Консерваторите в Хърватия спечелиха изборите

"Луфтханза" все още няма да лети до Иран и Ливан

ЕС налага нови санкции на Иран

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Навалная обвини украинското правителство в грешка и каза дали ще подкрепи Киев

Разрешиха на 16-годишните да си сменят пола в Швеция

Огромна експлозия във Воронеж (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа