Искат от Лондон да спре „варварската” практика на военни учения в Тайланд да ядат живи змии

1854
Искат от Лондон да спре „варварската” практика на военни учения в Тайланд да ядат живи змии
Снимка: Pixabay.com

Групата за етично отношение към животните РЕТА се обърнала към британския министър на отбраната Бен Уолъс да повлияе на организаторите на ежегодните военни учения в Тайланд Cobra Gold.

Според зоозащитниците на тези международни маневри се ядат живи насекоми и влечуги, което може да доведе до разпространение на инфекциозни заболявания и дори до нова епидемия. Това пише британското издание The Independent в свой материал.

С призив Великобритания трябва да спре войниците, „пиещи змийска кръв и ядящи живи влечуги” – се обърнала РЕТА към правителството.

Хиляди военнослужещи от целия свят ежегодно вземат участие в съвместните военни учения Cobra Gold в Тайланд. В рамките на занятията по „оцеляване” те са заставяни да убиват и да ядат различни живи същества, пояснява изданието.

На видео от маневрите миналата година се вижда, как американски войници сваляли кожата на живи гущероподобни гекони и ги яли, пиели кръвта на обезглавена змия и дъвчели скорпиони. При това те споделяли труповете на животните и насекомите със своите бойни другари от други армии.

Някои участници в Cobra Gold убивали с голи ръце птиченца. А един от тях изял отровна тарантула, обръщат внимание ужасени представители на PETA.

Британските власти твърдят, че представители на техните въоръжени сили никога не са участвали в полевите учения Cobra Gold. Въпреки това в своето писмо РЕТА моли министър Бен Уоръс да повлияе на организаторите на маневрите да се откажат от упражненията с живи животни, като ги заменят с „по-ефективни и етични”.

Групата заявява, че такава практика създава риск за разпространение на зоонозни заболявания, включително коронавирус, и подлага на опасност не само участващите в Cobra Gold войски, но и населението като цяло. Освен това, според РЕТА, подобно „ритуално” и „варварско” убийство, както и изяждането на животните, води до изчезване на видове, намиращи се под заплаха.

Убитите змии в миналогодишните учения, били кралски кобри. Те са вписани от Международния съюз за охрана на природата в списък на уязвими, с други думи ги заплашва „висок риск от изчезване в близко бъдеще”.

„Изпращането на военнослужещи в Тайланд, за да пият кръв на обезглавени змии, е абсурд, който може да провокира нова пандемия” – счита мениджърът по научна политика в РЕТА Джулия Бейнс. „Грубото убийство на животни по време на тези ежегодни учения не само поставят под заплаха общественото здраве и застрашава видове, намиращи се на границата на изчезване, включително кралската кобра, но и позорят нашата войска” – добавя тя.

В своето писмо до министър Уолъс РЕТА се позовава на изследване от Центъра по контрол и профилактика на заболяванията в САЩ. Според него, около 75% от появилите се неотдавна инфекциозни заболявания по хората, всъщност са възникнали първоначално като болест по животните.

Според някои оценки, от 1970-те години в резултат от намеса на човека в живота на животните са възникнали не по-малко от 30 инфекциозни заболявания, в това число птичият грип, Ебола и вирусът Зика. Учените не напразно подозират, че Covid-19 се появил у прилепи и след това се предал на хората чрез други животни, отбелязва The Independent.

Превод: Ганчо КАМЕНАРСКИ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа