Испания подозира руски гражданин в шпионаж

1158
Испания подозира руски гражданин в шпионаж
Снимка: Getty Images / Guliver

Министерството на правосъдието на Испания потвърди днес пред „Дойче веле” появилата се в местните медии информация, че живеещият в страната гражданин на Русия Александър Дмитренко е заподозрян в сътрудничество с руските специални служби и с руски престъпни групи. От министерството отказа да съобщят подробности по случая и да съобщят за по-нататъшната съдба на Дмитренко.

Според публикациите в испанските медии, правосъдното министерство разполага с „потвърдени данни”, че руският гражданин Александър Дмитренко „работи съзнателно за руските разузнавателни служби, от които получава задачи”. Твърди се също, че специалните служби на Испания са засекли контакти на руснака „с някои лидери на международната организирана престъпност с руски произход, за които също изпълнява различни задачи”.

Испания затяга законите срещу изнасилването

Испанският кабинет одобри законопроект, който засилва законите на страната срещу изнасилванията, като изисква изрично съгласие за сексу...

Каталунското издание ElMon предполага, че подозренията срещу Дмитренко може отчасти да са свързани с позицията му относно независимостта на Каталуния. Руският бизнесмен симпатизирал на сепаратистите и открито подкрепял неприемливия за централната власт в Испания план за организиране на референдум за независимостта на региона. Вестник „Vozpopuli” твърди, че руският бизнесмен поддържа връзки с висшите политически кръгове в Каталуния.

Медиите отбелязват, че роденият в Москва Дмитренко е женен за испанка и вече от 17 години се занимава с бизнес в Барселона. Професионалната му дейност е свързана с „развитието на политическите и икономическите връзки между Русия и Каталуния”, както и с посредничество между бизнесмените от двете страни. Обвиненията срещу него се появиха във връзка с проверка, след като руснакът се обърна към властите с молба да му бъде предоставено испанско гражданство.

Във връзка със случая Дмитренко испанските медии напомнят, че предполагаемата руска намеса в ситуацията около Каталуния безпокои изключително много местните правоохранителни органи. Така в хода на опита на сепаратистите да обявят независимостта на региона през есента на 2017 г. бяха отбелязани техни контакти с представители на руския политически елит, които уж обещали финансова помощ на привържениците на независимостта. В същото време беше отбелязана активност от страна на руските специални служби в Каталуния. Дмитренко, от своя страна, категорично отрича участието си в каквато и да е незаконна дейност в Испания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

След поредната руска атака: Жертви в Днепропетровск, включително деца (ВИДЕО и СНИМКИ)

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ": Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа