Испания : Все по-малко възрастни умират, все повече млади се заразяват

2198
Испания : Все по-малко възрастни умират, все повече млади се заразяват
Снимка: iStock

Между април миналата година и януари смъртните случаи с COVID-19 при хора над 80 години представляват поне 63% от смъртните случаи в Испания всеки месец. Пропорцията е очевидна: тази група представлява 6% от испанското население, съобщава RTVE.

Три месеца след началото на ваксинацията на практика всеки на възраст над 80 години е получил поне една доза - повече от половината са получили и двете. И ефектът изглежда започва да се проявява.

През март смъртните случаи на лица над 80 години възлизат на около 50%, най-ниският процент през пандемичната година. Хоспитализациите и инфекциите им също намаляват. Като аналог тези на младите хора се увеличават. И не само пропорционално, но и като брой.

1. Смъртността

Възрастните хора от самото начало са най-уязвими към COVID-19. Ограниченията и усилията по време на пандемията , включително ваксинацията, са насочени към тяхната защита. Една година по-късно данните са обнадеждаващи.

„Има промяна в средната възраст на инфекциите, хоспитализациите и смъртните случаи“, обяснява епидемиологът Даниел Лопес Акуня, бивш директор на „Здравни действия в кризисни ситуации“ на Световната здравна организация (СЗО).

Графиките на еволюцията на смъртните случаи по възрастови групи показват промените през последната година. И въпреки че тенденциите към намаляване вече са забележими, Лопес Акуня посочва, че намаляването на смъртните случаи и хоспитализациите ще се види по-ясно при групата на хората над 80-годишна възраст, когато имунизацията им приключи. "С домовете за възрастни хора вече го постигнахме. С тези над 80 години сме на половината път."

2. Хоспитализации и интензивно отделение

При приемането в болница възрастовото разпределение също варира във времето.

А при прием в интензивно отделение? „Остава да се надяваме, че ефектът все още не се забелязва, тъй като основните, приети в тези звена, хора между 60-80 години, започват масово да се ваксинират сега“, обяснява Саул Арес, изследовател в Националния център по биотехнологии на CSIC. "Досега сме забелязали, особено при смъртността на възрастните хора. Но ще имаме ключови групи по-имунизирани и натиска върху здравната система ще отслабне", казва той.

В действителност, хората над 80-годишна възраст представляват малка част от пациентите на отделенията за интензивно лечение: през последните шест месеца те никога не са представлявали повече от 10% от общия прием за един месец, най-вече защото не са приети в отделения за интензивни грижи.

В САЩ най-слабо ваксинираните райони имат нещо общо – там преобладават тръмпистите

Около 31 процента от възрастните в САЩ вече са напълно ваксинирани. Учените са изчислили, че 70 до 90 процента от цялото население тряб...

По този начин намаляването на смъртността на най-уязвимите все още не подобрява ситуацията в болниците, които не са успели да облекчат насищането на третата вълна и вече усещат натиска от това, особено в отделенията за интензивно лечение. „Когато вълните са заедно, нямаме време да изписваме“, оплака се тази седмица президентът на Асоциацията за интензивна медицина на Област Мадрид Алфонсо Канабал в разговор за DatosRTVE.

Наред с това, забелязваме значително намаляване на смъртните случаи и хоспитализациите на лица над 80-годишна възраст, отбелязва Рикард Ферер, президент на Испанското дружество по интензивна, критична медицина и коронарни звена, очертавайки промяната в профила на тежко болния пациент в резултат на ваксинацията. "Сега се концентрираме върху по-млади пациенти с много сериозен COVID", казва той.

3. Случаите

Позитивите се увеличават в наши дни за всички възрастови групи, с изключение на тези над 80 години. Честотата е по-висока при младите хора, въпреки че нарастването е успоредно от 20 на 70 години. Единствената група, която е в плато в момента и която има и най-ниска честота е на хора над 80 години; отново най-ваксинираните.

Но има и още. „Не само делът на младите хора е по-висок, но и абсолютният брой също нараства. Той нараства по отношение на риска за всеки 100 000 души от тази възрастова група и това, което ни казва, е, че тези млади хора стават повече заразен ", подчертава Лопес Акуня. За епидемиолога това може да има две обяснения. От една страна, британският вариант, който сега е много по-разпространен в цялата страна, има по-голямо и по-тежко проникване сред младите хора, отколкото щамът Ухан. И от друга, рисковото поведение, което благоприятства това предаване. „Това би трябвало да ни засяга“, подчертава той.

Починалите от COVID-19 в света надхвърлиха три милиона

Общият брой на починалите в резултат на COVID-19 в света надхвърли три милиона, сочат данните от университета "Джонс Хопкинс", цитирани...

4. Честота на нарастване: до колко ще достигне четвъртата вълна?

Преди месец, на 16 март, кривата на кумулативната честота отново започна да расте. От 127 случая на 100 000 жители в дните преди Великден, сега е нараснала до 213 случая на 16 април. До момента този месец са съобщени 115 889 нови случая на коронавирус, с 45% повече от регистрираните през целия месец март.

Ситуацията варира значително между отделните области: от 36 случая на 100 хиляди в област Валенсия до 443 случая на 100 хил. в Навара. Сеута и Мелия имат дори по-висока честота. Въпреки това, Саул Арес вярва, че отскокът ще бъде по-малък от третата вълна, и посочва метеорологичната променлива: това прави повече живот на открито, което е по-малко опасно ”. Но той също така посочва стойността на преживяването: уроците, научени след Коледа. "Ако трябваше да залагам, щях да го направя, че ще има вълна, но не и цунами, каквото беше по Коледа". 

Още:

Испански области затягат мерките срещу коронавируса

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Първата творба на Банкси за 2024 г. разбуни духовете в Лондон (ВИДЕО)

Крим, дроновете срещу руски рафинерии и руските доброволци: Грижите за Путин (ВИДЕО)

Аварийно кацане на самолет в Родос

Измислени гласове и мъртви души за Путин: Примери да искаш (ВИДЕО и СНИМКИ)

Варшава: Замразените активи трябва да се използват за отбрана на Украйна

Шарл Мишел: Ако Европа иска мир, трябва да се готви за война

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.03 - Защо германската ракета Taurus е най-желаното от Киев оръжие?

Полша и Германия ще създадат танкова коалиция за Украйна

Зеленски: Жизненоважно е бързото решение на Конгреса на САЩ за помощта за Украйна

Взривове в Белгород, гори завод за ракетни двигатели (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа