Испанските власти не смятат да арестуват Пучдемон

3607
Испанските власти не смятат да арестуват Пучдемон
Снимка: Getty Images/Guliver

Властите в Испания не смятат да арестуват лидера на Каталуния Карлес Пучдемон, заяви в интервю за Би Би Си външният министър Алфонсо Дастис Кеседо , изброявайки конкретните действия на Мадрид спрямо каталунския ръководител на регионалната власт.

„Не възнамеряваме никого да арестуваме и, между другото, не възнамеряваме да прекратяваме самоуправлението на автономията. Всъщност те са тези, които пренебрегват нормите и правилата на управление на каталунската автономия”, каза първият испански дипломат.

„Това, което ни се налага да направим, и го правим по неволя, е да възстановим законния ред, да възстановим конституцията, но също и каталунските закони”, каза министър Дастис Кеседо.

Според него, всички действия на Мадрид в Каталуния се извършени „в пълно съответствие с конституцията” на Испания. Той каза, че Мадрид на първо място смята да постави начело в Барселона такава администрация, която ще започне „да се занимава с всекидневните събития в Каталуния в съответствие с посоченото в каталунските закони и разпоредби”.

„Опитваме се да възстановим нормалния живот, да гарантираме работата на основните държавни служби, както и действието на правата и свободите. Накрая ще свикаме предсрочни избори и ще дадем думата на каталунския народ”, посочи Дастис Кеседо по отношение на дългосрочния план за действие на испанските власти в Каталуния, предаде БГНЕС.

Министърът изрази надежда, че каталунците няма да следват незаконните разпореждания на каталунския парламент или полиция, а на въпроса смята ли Мадрид да изпрати в региона представители на национални силови структури за възстановяване на реда, той отговори: „Въпросът не е за изпращане на испанска полиция или армия. Надяваме се, че регионалната полиция ще бъде под контрола на хора, които зачитат каталунските и испанските закони”.

На въпрос дали има законен път за каталунците да получат независимост, министърът отговори, че за това трябва „да се проучат и подготвят възможни промени в конституцията” на пиренейското кралство, но при всеки случай е ясно, че даденият въпрос „може да реши само целият испански народ”.

„Да, в Шотландия има прецедент, но вашата страна има коренно различна история и конституционни условия”, подчерта Дастис и добави, че например Великобритания, дала право на своите региони да решават въпроса за независимостта си, е до голяма степен изключение от общата конституционна практика, включително и в държавите от ЕС.

На 1 октомври в Каталуния се проведе референдум за излизане от състава на Испания. Участваха 2,28 млн. от общо 5,31 млн. гласоподаватели, но 90,18% от тях се обявиха за независимост.

Мадрид обяви референдума за незаконен и не признава резултатите му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com