Истински бейби бум след облекчаването на мерките срещу COVID-19 в Европа

4009
Истински бейби бум след облекчаването на мерките срещу COVID-19 в Европа

През март 2021 г. в Германия са се родили толкова бебета, колкото не са се появявали на бял свят повече от 20 години. По данни на Федералния статистически институт, през март са родени почти 66 000 деца – за последно са били толкова през 1998 г. Само година по-рано броят им е бил с 10% по-малко, пише „Дойче веле“.

Подобен малък бейби бум се наблюдава не само в Германия, но и в по-голямата част от европейските държави. Броят на родените през март бебета е по-висок от обичайното. Все още няма данни за всички европейски страни, но в Румъния, например, раждаемостта се е увеличила с 15%, в Естония и Литва – с 13%, а в Нидерландия, Финландия и Унгария – с 10%

Спад в броя на бебетата, заченати по време на ограниченията миналата година

Българите са правили много по-малко бебета от нормалното по време на първите ограничения срещу коронавируса през миналия април, съобщав...

В други страни като Испания, Франция или Белгия, които бяха засегнати особено силно от пандемията от коронавирус, не се забелязва такова сериозно увеличение, но поне първоначално резкият спад на раждаемостта там се стабилизира.

Какви са причините за това нарастване?

От научна гледна точка може само да се гадае какво е довело до този своеобразен бейби-бум: Ако се вземат предвид деветте месеца на бременността, това съвпада с облекчаването на мерките след първата вълна от коронавирус. През май миналата година изглеждаше, че най-лошото вече е зад гърба ни, случаите намаляват, а лятото чука на вратата.

От статистическа гледна точка увеличението е свързано във времето с платото след първата вълна на коронавирусната пандемия в Германия и облекчаването на мерките от началото на май 2020 г.

Но истинските причини за бейби-бума все още трябва да бъдат проучени. След края на отхлабването на мерките стана по-лесно хората да се срещат беше по-лесно да се срещнете или да се запознават. От друга страна, заключването предлагаше на много двойки, които искаха да имат деца, повече време за общуване.

При желание, кърмещите майки могат да се ваксинират срещу Covid-19

Според Германската комисия по имунизационна политика единствената ваксина, която е противопоказна при жени, които кърмят, е тази з...

Никакво желание за деца по време на криза

По време на криза раждаемостта дърпа сериозно назад – нещо, което се наблюдаваше и по време на корона кризата. Смята се, че основните причини са икономическа и социална несигурност или дори страх от бъдещето. Двойките във финансови нужди могат да отложат във времето желанието си да имат деца. Това се видя много ясно в САЩ, където раждаемостта спадна след финансовата криза през 2007 г.

Корона кризата добави допълнителни предизвикателства, които също може да са причина за спада в раждаемостта или за стагнацията. Към тях може да се прибавят страхът от разболяване, стресиращото заключване или липса на възможности за полагане на грижи за децата.

Очаква ли се подобен ефект след девет месеца?

В някои части на света изглежда, че най-лошото вече е отминало, стойностите на заболеваемостта значително падат, степента на ваксинация се увеличава и строгите ограничения могат да бъдат премахнати.

Китайските власти позволяват трето дете на семействата

Китай облекчи политиката си за семейно планиране, за да позволи на двойките да имат три деца, след като преброяването показа, че населе...

След почти безкрайна фаза на блокиране с все по-строги правила, с настъпването на лятото се връщат радостта и увереността. Интересно, не само от статистическа гледна точка, дали това ще се отрази отново след девет месеца, т.е. през пролетта на 2022 г., с друго значително увеличение на раждаемостта?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа