X
 
 

Италианският премиер подаде оставка - идва ли Exitaly?

1582 1
Италианският премиер подаде оставка - идва ли Exitaly?
Снимка: Getty Images/Guliver
Италия започва новата седмица с оставка - тази на премиера си Матео Ренци. Ренци се оттегли от поста, след като на референдума за конституционна промяна, проведен вчера (4 декември) не успя да постигне своето и да убеди сънародниците си да приемат сериозните му конституционни промени.

Ренци действа изключително бързо след затварянето на урните, което стана към 23:00 часа българско време. В полунощ българско време, в специално телевизионно обръщение, Матео Ренци хвърли оставка. Така той изпълни обещанието си да се оттегли, ако референдумът не мине. Италианският премиер подчерта, че е искал да намали излишните сенаторски места, а вместо това е "съкратил" своето.

Все още не са ясни крайните резултати от референдума, но според екзитполовете отговорът "не" взема превес. Според "Раи" и "Медиасет" между 54 и 58% са казали "не", а 42 до 46% - "да".

За какви промени гласува Италия

1. Правомощията на Сената

Според предложението на Ренци броят на сенаторите трябва да бъде намален от 315 на 100. Освен това само определени закони ще трябва да се одобряват и от двете камари на италианския парламент. Не е ясно дали Сенатът ще бъде избиран пряко, но е сигурно, че 74 от сенаторите ще идват от местните парламенти в Италия, а 21 ще са кметове. Последните петима сенатори ще бъдат назначавани от президента.

2. Правомощия на централната власт

Подобно на България - Италия гласува на референдум за смяна на системата

В края на тази седмица (бел. ред. - на 4 декември) Италия ще трябва да решава на референдум какво де факто ще е бъдещето на страната. Р...

Италианците трябваше да решат дали да ограничат правомощията на провинциите за сметка на Рим. Това е продължение на реформа, започната през 2001 година. Тогава местните парламенти получиха повече власт, като на практика правят закони във всички сфери, освен по отношение на фундаментални за държавата принципи като например правата на човека и това моментално предизвика колизии с централната власт – дори само защото централната власт може да обжалва пред Конституционния съд местен закон едва когато влезе в сила. Сегашната реформа е „поправка“ на предишната.

3. Изборен кодекс

Косвено италианците гласуват дали победителите на изборите да не получават допълнителни депутатски места, за да се формира стабилно мнозинство – така, както е в Гърция. Това би било плюс за хора като Бепе Грило, които твърдо отказват да влизат в коалиции, но не могат да спечелят избори с достатъчно голямо мнозинство, за да управляват сами.

След резултата от вчера (4 декември) предстои да разберем дали Италия няма да направи по-сериозни стъпки по отношение на ЕС и дали, според това кой поеме управлението, няма да се стигне до сътресения като излизане от еврозоната.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
    След провала на Brexit, Exitaly е немислим! ЕС доказа своите предимства по категоричен начин! Какво е “Европейският съюз”? Това е най-успешният мирен проект! 60 години без война на Стария континент. Не случайно Нобеловата награда за Мир бе присъдена нему. Какво е “Арабска пролет”? Изчистването на обвързаните с Москва арабски диктатори, които раздуваха цените на петрола за да клатят западните иконо виж още ›› мики. Механизмът е много добре изведен в есето на Йосиф Бродски за Ким Филби.