X
 
 

Италианският президент призова за спокойствие след оставката на Ренци

568 0
Италианският президент призова за спокойствие след оставката на Ренци
Италианският президент Серджо Матарела призова за спокойствие след оставката на премиера Матео Ренци, който изгуби ключовия референдум за конституционни реформи, предаде ДПА.

Малко над 59 процента от италианците гласуваха против предложените от Ренци реформи, които биха довели до централизиране на властта в ръцете на правителството. Активността на референдума беше относително висока - 65,5 процента.

Италианският премиер подаде оставка - идва ли Exitaly?

Италия започва новата седмица с оставка - тази на премиера си Матео Ренци. Ренци се оттегли от поста, след като на референдума за конст...

В изявление Матарела приветства високата активност като доказателство за стабилна демокрация в една пламенна страна, способна да участва дейно в политическия живот. Наред с това той предупреди, че политическата обстановка трябва да остане спокойна, а политическите сили да проявят благоразумие и взаимно уважение.

На пресконференция в официалната си резиденция тази нощ Ренци обяви, че ще подаде оставка, предвид категоричния резултат от референдума.

От канцеларията му съобщиха, че премиерът свиква правителствено заседание в 18,30 ч. (19,30 ч. българско време). Очаква се след това той да връчи оставката си на президента, с когото имаше частен разговор тази сутрин, посочва италианската информационна агенция АНСА.

Италианският президент ще работи за бързо излизане на политическата криза. Матарела заяви, че институциите "при всички случаи трябва да изпълняват ангажиментите си и да спазват сроковете", вероятно имайки предвид спешни въпроси като приемането на закона за бюджета за 2017 г. до края на годината.

Италианците гласуват за реформа на държавното управление

Италианците гласуват днес на референдум за конституционна реформа. Почти 46 млн. граждани трябва да решат дали подкрепят или не одобр...

За най-вероятен приемник на Ренци на премиерския пост е сочен най-възрастният член на правителството - министърът на икономиката и финансите Пиер Карло Падоан. Тази сутрин стана известно, че Падоан е отменил пътуването си до Брюксел за заседанието на министрите на икономиката и финансите от Европейския съюз, отбелязва ТАСС.

е провел личен разговор с няколко часа преди да се срещнат отново, за да му връчи оставката си, съобщи националната информационна агенция АНСА, цитирана от ДПА.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално