Италия иска ЕС "на две скорости"

4127
Италия иска ЕС "на две скорости"
Снимка: Getty Images/Guliver

Италия иска промяна в договорите на Европейския съюз, за да се създаде общност на две скорости, включваща група страни, които се стремят към по-голяма интеграция, каза правителствен представител, цитиран от Франс прес в понеделник.

Предвижда се да има по-широк кръг, който ще обхваща всички страни от ЕС и ще се основава на единния пазар и неговите основни свободи, като свободното движение, признато в Шенгенското споразумение, заяви Сандро Годзи, държавен секретар по европейските въпроси, в интервю за в. "Република", предаде Mediapool.

Камерън: Излизане на Великобритания от Евросъюза няма да е стъпка във вярната посока

Евентуално излизане на Великобритания от Евросъюза след референдума, който трябва да се състои до края на 2017 г., няма да е стъпка...

Втори, по-ограничен кръг - ядрото на съюза - ще се състои от една обновена и задълбочена еврозона. Понеже институциите трябва да са демократично лигитимни, бъдещият министър на финансите на ЕС ще трябва да се избира от Парламента и да работи под негов контрол. Следователно ще е нужен истински икономически съюз със своя собствена социална политика, казва пред "Република" Годзи.

Италия, която от години настоява за по-силна европейска интеграция, иска дискусиите за тези промени да започнат още през 2017 г., когато се навършват 60 години от подписването на Римския договор за създаването на Европейската икономическа общност (ЕИО), предшественик на ЕС.

"Ако Европа остане в плен на статуквото, с преживяваща трудности еврозона и Шенген в лошо състояние, тя е заплашена от разпад и от триумф на популистите", подчерта Годзи, уверявайки, че Белгия, Малта, Холандия, Люксембург, Португалия и Гърция са съгласни с вижданията на Италия.

Франция споделя нашия анализ, но е време да се включи и в действията. С Германия, за сметка на това, трябва да се споразумеем за график, тъй като Берлин е склонен да отлага, докато ние искаме в началото на 2017 г. вече да сме готови за започване на преговори, допълни Годзи.

Словашкият премиер настоява за извънредна среща в ЕС

Словашкият премиер Роберт Фицо поиска извънредна среща на върха на Европейския съюз (ЕС) след вълната от атаки срещу жени в Германия, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа