Италия обяви извънредно положение в Генуа след срутването на моста

9353
Италия обяви извънредно положение в Генуа след срутването на моста
Снимка: Getty Images/Guliver

Италианският премиер Джузепе Конте обяви извънредно положение в Генуа след срутването на моста, който уби 39 души и препречи главния път към южна Франция.

На пресконференция той обясни, че предприема мярката по молба на местните власти. Конте критикува оператора на магистралата, която минаваше по моста "Моранди" - "Аутостраде пер л'Италия", и заяви, че властите няма да чакат края на полицейското разследване, за да предприемат действия срещу него. 

Мостът "Моранди" ще бъде разрушен, имало ли е чудо с българин при трагедията?

Злополучният мост "Моранди", част от който се срути на 14 август, ще бъде изцяло разрушен. Това заяви заместник-министърът на инфрастру...

По-рано днес вицепремиерите на Италия Луиджи ди Майо и Матео Салвини единодушно обявиха намерението си да отнемат концесията на Аутостраде пер л'Италия".

В същото време министърът на икономиката и финансите Джовани Триа отчете "необходимостта от сериозен план за държавни инвестиции в инфраструктурата, което е приоритет на правителството и за тази цел няма да има бюджетни ограничения".

Министърът на транспорта и инфраструктурата Данило Тонинели каза днес, че "Аутостраде пер л'Италия" ще трябва да даде своя принос към разходите за реконструкцията на моста, съобщи агенция "Ройтерс".

Тонинели не отхвърли възможността концесията на магистрала А10 да бъде прехвърлена на държавната компания за управление на пътищата "Анас" (Anas), допълва "Република".

Посолството в Италия показа телефоните за информация след срутването в Генуа

Генералното консулство на България в Милано, в чийто консулски окръг спада Генуа, е в постоянен контакт с местните власти във връзка съ...

"Аутостраде пер л'Италия" съобщи днес в комюнике, че е провеждала редовни детайлни проверки на структурата преди трагедията и те са показали удовлетворяващи резултати.

Операторът твърди, че програмата за поддържане на моста се определя от резултатите от редовните проверки и е била одобрена от министерството на инфраструктурата и транспорта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа