Италия поема контрола над рафинерия на Лукойл

2174
Италия поема контрола над рафинерия на Лукойл
Снимка: БГНЕС

Новото италианско правителство, начело с министър-председателката Джорджа Мелони, постави рафинерията на руския петролен гигант "Лукойл" в Приоло, Сицилия, под "временно управление" на държавата, за да избегне нейното затваряне и да гарантира непрекъснатостта на националните енергийни доставки. Това съобщи за Франс прес правителствен източник.

Имаше опасност контролираната от "Лукойл" рафинерия ИСАБ (ISAB) - една от най-големите в Европа, да спре производството си поради предстоящото влизане в сила на 5 декември на ембаргото на Европейския съюз върху вноса на руски суров петрол по море.

"Временното администриране" е предвидено за максимален срок от 12 месеца, уточни източникът. Правителството прие постановление в тази посока.

На ниво "комисия": Забраниха износа на горива на "Лукойл"

На редовното си заседание Комисията по енергетика разгледа само едно предложение за намаляване на цената на горивата - това на ДПС. С н...

"Спешната намеса има за цел да предпази едновременно стратегически национален енергиен обект и равнищата на заетостта, които са така важни за Сицилия и за цялата страна", отбеляза Мелони в кратко изявление, без да уточнява съдържанието на постановлението.

С поставянето на рафинерията под държавен надзор Рим следва примера на Берлин, който през септември пое контрола върху дейностите в Германия на руската петролна група "Роснефт", която управлява там множество рафинерии.

Оцеляването на рафинерията ИСАБ е заложено на карта, тъй като тя е принудена да се снабдява с петрол изцяло от Русия, при положение, че преди войната в Украйна делът на руския петрол беше 10-15%. Опасявайки се от санкции, европейските банки престанаха да финансират рафинерията и да и предоставят гаранциите, необходими за вноса на петрол от други страни.

ИСАБ има капацитет за рафиниране на 10 милиона тона суров петрол годишно с възможност той може да бъде увеличен до 14 милиона тона. Тя осигурява около 20% от националните нужди.

Война на санкции: Русия и Западът са в трета фаза, кой ще поддаде пръв?

Икономиката ви ще се сблъска с "опустошителни" последици, предупреди президентът на САЩ Джо Байдън руския си колега Владимир Путин за с...

Това е временно решение, за да се избегне "блокирането на машини и дейности и последващи бедствия за заетостта", коментира преди министерския съвет Ренато Скифани, управител на област Сицилия.

"Решението дружеството да мине под държавен надзор ще даде възможност да се търсят евентуални купувачи, без непременно да се изключва вариантът за национализация", отбеляза той, пише БТА.

В тази връзка американският инвестиционен фонд "Кросбридж енърджи партнърс" (Crossbridge Energy Partners) преговаря по споразумение с "Лукойл" за купуване на рафинерията, чиято стойност се оценява на 1-1,5 млрд. евро, съобщи в. "Файненшъл таймс".

ОЩЕ: Италия се готви да национализира рафинерията на "Лукойл" на остров Сицилия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Беларус също реши да тръгне по пътя на войната: Излиза от ключов договор

Популярна обида срещу Путин ехти в Грузия заради закон по руски модел (ВИДЕО)

Без мнозинство: Консерваторите в Хърватия спечелиха изборите

"Луфтханза" все още няма да лети до Иран и Ливан

ЕС налага нови санкции на Иран

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Навалная обвини украинското правителство в грешка и каза дали ще подкрепи Киев

Разрешиха на 16-годишните да си сменят пола в Швеция

Огромна експлозия във Воронеж (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа