Италия стана първата страна в Европейския съюз, достигнала 1 милион ваксинирани

1721
Италия стана първата страна в Европейския съюз, достигнала 1 милион ваксинирани
Снимка: Getty Images/Guliver

Италианският премиер Джузепе Конте издаде днес указ, удължаващ ограниченията за овладяване на разпространението на новия коронавирус, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че това е станало, след като министерството на здравеопазването предупреди по-рано тази седмица, че епидемичната ситуация в страната се влошава.

На този фон Италия стана първата държава от Европейския съюз, преминала прага от 1 милион ваксинирани срещу COVID-19, обяви Конте, цитиран от Франс прес. "Голямо благодаря на гражданите и на нашата национална здравна служба за този изключителен отговор", написа Конте във Facebook.

Италия удължава локдауна до 5 март

Италианският министър-председател Джузепе Конте издаде в петък нов указ за удължаване на националния локдаун за ограничаване на коронав...

Новият правителствен указ удължава срока на действие на полицейския час между 22 и 5 часа на следващата сутрин до 5 март и потвърждава системата на разделяне на зони, създадена през ноември, за да се степенуват ограниченията между 20-те области на Италия според нивата на разпространение на заразата, посочва Ройтерс. Фитнес залите и басейните ще останат затворени в цялата страна, а пазаруването на хранителни стоки ще е забранено след 18 часа. Указът удължава до 15 февруари забраната за придвижване между областите, а на населението са позволени пътувания във връзка само с отиване на работа, медицински и други неотложни причини. На ски курортите няма да бъде разрешено да отворят до 15 февруари.

Регистрираният дневен ръст на новозаразените в Италия се стабилизира на равнище от 15 000 - 20 000 в сравнение с пика на пандемията от близо 40 000 в средата на ноември, но натискът върху болниците остава голям. Между 400 и 600 души умират всеки ден в страната от причиняваното от новия коронавирус заболяване COVID-19 и правителството се страхува, че броят им ще нарасне, отбелязва Ройтерс. "През изминалата седмица имахме общо влошаване на епидемията, връщаме се във фазата на разрастване", заяви в сряда пред парламента здравният министър Роберто Сперанца, цитиран от 24 часа.

Днес италианските власти съобщиха за над 16 хиляди нови заразени с коронавирус и 477 починали през последното денонощие, предаде Ройтерс. От началото на пандемията в Италия са потвърдени над 2 милиона и 352 хиляди случая на коронавирус. Страната е на осмо място в света по този показател. Смъртните случаи от коронавирус в Италия са 81 325. В черната статистика страната е на второ място в Европа и на шесто в света, отбелязва Ройтерс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Бивш руски вицепремиер и войник на фронта се притесни от нови украински дронове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа