Изглежда Путин пак се цели в цяла Украйна, не само в Донбас. Украинците натискат към Херсон

8564
Изглежда Путин пак се цели в цяла Украйна, не само в Донбас. Украинците натискат към Херсон
Снимка: Getty images

След като превзеха Северодонецк и Лисичанск, руските войници съсредоточават повече към следващите си цели в източната украинска провинция Донецк. Предвид действията и думите от страна на Кремъл - например казаното от Николай Патрушев, вече за все повече анализатори изглежда, че Путин със сигурност се цели в далеч повече от овладяването на Донбас. Такава е оценката в дневния доклад на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната.

В този ред на мисли, известният проруски сепаратисти, бивш министър на отбраната на непризнатата от международната общност Донецка народна република и основен обвиняем за свалянето на полет MH17 Игор Гиркин (Игор Стрелков) задочно контрира в Telegram Патрушев и заяви, че говоренето му за демилитаризация и денацификация на Украйна е възможно само ако Русия разгроми Украйна и принуди украинското правителство да се предаде. Стрелков говори за овладяване на минимум "Новоросия" - това е територия на общо 8 украински области, включително Донецка и Луганска.

Десетки загинали при нов руски удар по жилищна сграда (ВИДЕО)

Най-малко 17 души са загинали при ракетен удар по жилищна сграда в Одеса. Това съобщи опозиционната беларуска телевизия NEXTA, чийто гл...

Основни цели към момента са Славянск и Краматорск, индустриалното сърце на Донецка област. За превземането им важно е да бъдат превзети първо градовете Северск и Бахмут, което ще позволи на руската армия да установи логистичен контрол в района.

Засега обаче руснаците са далеч от подобен успех. Съгласно сутрешния доклад на Генералния щаб на украинската армия, украинската армия е записала сериозен успех при три населени места, които са ключови за атака срещу Краматорск. Едно от тях е Билохоривка, където руснаците преди известно време претърпяха нечувано поражение: Украинската армия унищожи почти цял руски батальон с един удар (СНИМКИ)

В посока Бахмут украинците твърдят, че са спрели руска атака, а към Славянск битките се ожесточават.

Кметът на Славянск предупреди жителите да се евакуират преди очакваното нападение. Славянск, чието население е било около 107 000 души преди Русия да нахлуе в Украйна преди повече от четири месеца, е периодично подложен на ракетен и артилерийски обстрел по време на войната, а бомбардировките са се засилили, след като Москва превзе последния голям град в съседната Луганска област - Лисичанск, заяви кметът Вадим Лях.

Как ще свърши войната в Украйна: Три сценария за бъдещето

Конфликтът в Украйна отнема стотици животи всеки ден, изостря глада по света, подклажда растящите цени на газа и инфлацията и заплашва ...

"Важно е да евакуираме колкото се може повече хора", каза той и добави, че в понеделник (4 юли) обстрелът е повредил 40 къщи, посочва БГНЕС.

В Харковска област няма видима промяна на ситуацията, но руското военно министерство твърди, че с високоточни ракети е убило 150 украински войници и е унищожило 12 броя военна техника. Руснаците провеждат артилерийски обстрел, но основно с цел предотвратяване на украинска контраатака. Но в Херсонска област стана ясно, че украинците са изградили мост при Давидив Брид, през река Инхулец. Давидив Брид се намира в Бериславския район в Херсонска област в Южна Украйна, на около 76 километра североизточно от центъра на град Херсон. Тази новина показва, че украинците сериозно настъпват на този фронт.

ОЩЕ: Сбърка ли руската армия с Лисичанск – и руски, и украински мнения за пирова победа

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com