Изглежда "Турски поток" ще стигне по-бавно до Европа, отколкото се иска на мнозина

3290
Изглежда "Турски поток" ще стигне по-бавно до Европа, отколкото се иска на мнозина
Снимка: БГНЕС

Забавяне в изграждането на газотранспортната инфраструктура в Централна и Източна Европа ще принуди "Газпром" да чака поне година след приключването на строителството на газопровода "Турски поток", за да може да реализира втория етап от проекта за доставката на газ в Европа, пише БГНЕС.

Газопроводите, съединяващи "Турски поток" с Югоизточна Европа, ще бъдат готови не по-рано от януари 2021 година, съобщиха за Interfax Natural Gas Daily източници, близки до проекта. Забавянето на пускането в експлоатация на тези мощности означава, че Украйна ще продължи да бъде използвана като транзитна страна и след 2019 година. Двете отсечки на морския газопровод "Турски поток" трябва да заработят в края на 2019 година.

Петкова: Готови сме за реализацията на проект като „Турски поток”

„Работим за това България да запази своето стратегическо място на газовата карта на Европа”, заяви пред "Нова телевизия" ен...

Българският газотранспортен оператор "Булгартрансгаз" работи над 474-километровия участък от Турция до Сърбия. В Сърбия дъщерната компания на „Газпром "Газтранс" е заета с продължението на маршрута до Унгария /за FEED вече е нает подизпълнител Saipem, който трябваше да положи тръбите в Черно море за "Южен поток"/ под името New Transmission Gas Pipeline (NTGP).

Източник, близък до NTGP, съобщи пред Интерфакс, че и сръбският, и българският участък ще бъдат готови не по-рано от края на 2020 година и съответно могат да заработят през януари 2021 година. Междувременно през март тази година "Газтранс" съобщи, че планира да пусне своя газопровод през октомври 2019 година.

Втората тръба на "Турски поток" е предназначена за Европа. Тя е с капацитет 15,75 милиарда куб. м. годишно. От тях 3,5 милиарда куб. м. са за България, 2,5 милиарда куб. м. – за Сърбия, 6 милиарда куб. м. - за Унгария. Оставащите 3,75 милиарда куб. м. могат да се изнасят за Словакия и Австрия – до хъба в Баумгартен. Унгарската FGSZ и словашката Eustream работят над разширяването на капацитета на интерконектора между двете страни. Неговата основна задача е да осигури потоците от газ по маршрута България-Румъния-Унгария-Словакия-Австрия за доставки са "синьо гориво" от черноморския шелф на Румъния, но може да бъде използван и от други интересуващи се играчи, съобщиха пред Интерфакс от Eustream.

FGSZ и словенската Plinovodi неотдавна проведоха неангажиращ пазарен тест на новия интерконектор между Унгария и Италия. На границата на Унгария и Словения беше заявен капацитет от 2,5 милиарда куб. м., а по маршрута до Италия – 2 милиарда куб. м., което говори, че някакви количества от "Турски поток" могат да се насочат и в тази посока.

Държавата: От "Газпром" са казали на руските медии, че "Турски поток" ще минава през България

Към момента още няма официална информация от руската страна, че втората тръба на газопровода "Турски поток" ще минава през България, Съ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа