Изнасилени от руски войници: Как Украйна помага на жертвите

10117
Изнасилени от руски войници: Как Украйна помага на жертвите
Снимка: Getty Images

По данни на украинските власти и правозащитни групи, в хода на руската война в Украйна мирни жители нерядко стават жертва на сексуално насилие от страна на руски военни. "Днес много се говори за случаи на сексуално насилие не само над жени в районите, окупирани от руската армия, но също и над деца, мирни жители и дори над мъже. Това ни кара да пренасочваме правителствени ресурси, за да предоставим помощ на тези хора", заяви украинската вицепремиерка Олга Стефанишина, отговаряща за европейската и евроатлантическата интеграция на страната.

За да бъдат документирани тези престъпления, а на виновните да им бъде потърсена отговорност, в Киевска област е създадена специална мобилна група от полицаи, проучваща сигналите за сексуални престъпления над граждани. Членовете ѝ обикалят освободените райони и разговарят с местни хора, за да съберат цялата налична информация. От 9 май такава мобилна група работи и в Сумска област.

"Не е възможно да се обхванат пълните мащаби"

Освен идентифицирането на жертвите на сексуално насилие в условията на война, както и документирането на показания, мобилните групи оказват комплексна помощ: психологическа, медицинска, социална, юридическа и рехабилитационна. В тях участват хора, които имат опит в работата с пострадали от домашно насилие, специалисти в сферата на престъпленията срещу деца, както и психолози и следователи.

За този вид престъпления няма давност, казва пред ДВ украинската заместник-министърка на вътрешните работи Екатерина Павличенко. "Няма да успеем да разкрием в пълен мащаб тези престъпления, но се стремим да направим необходимото и да предадем събраната информация в международните институции, за да разбере светът какво е причинила Русия на мирното население на територията на Украйна", добавя Павличенко.

По нейните думи до момента следователи от Националната полиция са образували десет наказателни дела по обвинения срещу руски военнослужещи за сексуални престъпления, извършени във временно окупираните територии на Украйна. Този брой не отразява целия обем на заведените дела, тъй като тези престъпления се разследват и от други правоприлагащи органи на Украйна.

Как работят специализираните мобилни групи?

По данни на Людмила Денисова, пълномощничка на Върховната Рада на Украйна за човешките права, само през първите две седмици на април на горещата линия за жертвите на сексуални насилия е имало 400 обаждания. Освен чрез срещи с потърпевши и свидетели в освободените населени места, експертите в мобилните групи събират информация и от социалните мрежи, от правозащитни групи, доброволци и активисти, анализират данните и въз основа на тях планират своите маршрути.

От средата на април експертите са посетили 16 населени места в общините Макаров, Буча и Бородянск, както и в Броварския район на Киевска област, казва Олга Юкевич, която ръководи такава мобилна група. На някои места съмненията за извършени сексуални престъпления не са се потвърдили, но това не означава, че там не е имало такива. "Просто част от хората са избягали и още не са се върнали, а други не са готови да говорят за това", уточнява Юскевич.

Скоро в Украйна ще бъдат създадени специализирани центрове за оказване на помощ на жертви на сексуални престъпления - от психологична до юридическа. Това ще остане отчасти в рамките на сътрудничеството с ООН, съобщава пред ДВ Екатерина Павличенко. Тя припомня, че в началото на май украинското правителство подписа с ООН Меморандум за сътрудничество с цел предотвратяване и противодействие на сексуалните насилия в условията на война.

Според психоложката Олга Зинченко своевременната помощ е изключително важна, за да се предотвратят по-сериозни последици за жертвите. Много от тях могата да развият депресивни и други разстройства, отвращение от собственото тяло, проблеми в интимните отношения. При жертвите на сексуално насилие не са изключени и опити за самоубийство.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа