Изправят на съд отричащи пандемията от коронавирус в Германия

3314
Изправят на съд отричащи пандемията от коронавирус в Германия
Снимка: Getty Images/Guliver

Съдът в германския град Пльон даде ход на делото срещу отричащия пандемията от коронавирус Сухарит Бхакди. Той получи обвинение преди пет месеца за подстрекаване на населението и се очаква да се изправи пред съда през март 2023 година, предава Дойче Веле

Според обвинението, Бхакди е подбуждал към омраза в свой интернет видеоклип. В него той е отправил критики към политиката за ваксиниране на Израел с обобщаващи коментари и за евреите, живеещи в Германия, като освен това се е отнесъл злонамерено и презрително към тях като религиозна група, коментираха от прокуратурата.

Във видеоклипа си Бхакди твърдял, че "еврейският народ" се е научил на "архизло" от нацистите и го е "приложил". Впоследствие, той е направил и няколко изказвания, релативизиращи Холокоста и нацизма. Прокуратурата в Кил първоначално не  установява подстрекателство или релативизиране на Холокоста, които да предполагат наказателно преследване. "Изявленията на обвиняемия във видеото са насочени предимно срещу държавата Израел като такава, тъй като той се позовава на политиката на тази държава за мерките за ограничаване на пандемията от Ковид 19", твърдеше тогава германското обвинение.

В друг видеоклип Бхакди косвено сравнява обвиненията срещу себе си с нацистко преследване: "Всички хора по света казват: ами, Германия, какво друго може да се очаква? Те вече са..."

По повод предстоящия съдебен процес, мъжът заплашва: "Ако окръжният съд в Пльон се осмели да започне производство срещу мен, тогава Пльон и Шлезвиг-Холщайн ще се превърнат в център на света. Протестиращи, мои защитници от целия свят, вече са в готовност и ще дойдат."

Бхакди не е единственият критик на мерките срещу коронавируса, който ще се изправи пред германски съд за подстрекателство. Адвокатът Райнер Фуелмих, съпредседател на партията "Die Basis", от която Бхакди се кандидатира на изборите за Бундестаг, също е получил наказателно постановление по същото обвинение. Адвокатът е казал във видеоклип: "Не Хитлер го е направил, ами американската финансова система." Тъй като той обжалва постановлението, предстои съдебен процес, потвърди говорител на съда.

Твърди се, че Фуелмих е част от екипа адвокати, които ще защитават Бхакди на процеса в Пльон. Другите му защитници според самия Фуелмих са адвокатът Вилфрид Шмиц, който поставя под въпрос върховенството на закона и суверенитета на Германия, и професорът по право от Билефелд Мартин Шваб, който също привлече общественото внимание с противоречивите си тези за пандемията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа