Изследване: Децата на бежанците в Гърция са изнасилвани или склонявани да проститурат

4340
Изследване: Децата на бежанците в Гърция са изнасилвани или склонявани да проститурат
Снимка: Getty images/Guliver

Проучване на "Харвард" е установило, че в Гърция се наблюдава "разрастваща се епидемия" от малолетни деца, които биват системно изнасилвани или склонявани към проституция в името на оцеляването си.

Екипът на американският университет алармира, че "слабите или несъществуващи" структури излагат децата на огромна опасност.

Взрив избухна в банков клон в Атина

Взрив избухна в банков клон в гръцката столица Атина на 19 април, съобщи bTV. Инцидентът е станал във филиал на „Евробанк“...

"Жертвите на изнасилвания и сексуалното посегателство съобщават рядко за случилото, тъй като се страхуват от стигматизация или евентуално отмъщение, а административните пречки пък причиняват твърде големи закъснения преди жертвите да могат да бъдат преместени от насилниците си", пише в изследването.

Трафикантите в Гърция, Италия и други европейски страни пък са известни с това, че принуждават бежанците, включително и техните деца да проституират, за да изплатят "дълговете си". Мигрантите в южната ни съседка прибягват и сами до "секс за оцеляване", за да могат да се сдобият с храна, подслон или да съберат достатъчно пари, за да напуснат Гърция. Резултатите на "Харвард" сочат, че най-често децата, които избират този начин да се измъкнат от нищетата са афганистански момчета в тийнейджърска възраст, а техните "клиенти" са мъже на над 35 години.

"Възрастните мъже им предлагат храна и подслон. Те са склонни да задоволят базисните нужди на децата в замята на сексуални услуги", съобщава информатор от лагерите. Някои от мъжете обаче не предлагат на децата вечер в дома си или в хотел, а искат директно да си получат своето в паркове като атинския "Падеон Ареос" за не повече от 15 евро, предаде БГНЕС.

Все повече и повече от принудените да извоюват храната си с платени сексуални услуги обаче вече споделят проблемите си, разкрива Елена Коцони, психолог в клиниката MSF в Атина.

В Сърбия задържаха престъпна група за трафик на хора от България

В Сърбия задържаха организирана престъпна група, която се занимавала с трафик на хора от България на територията на страната. Вътреш...

"Това не е лесна тема за дискутиране. На практика те го правят в името на своята безопасност, в търсене на подслон, на покрив над главата си и храна за през зимата". Тя дори изтъква, че има жени, които сключват "сделки" с мъжете от родните си страни в замяна на безопасност в лагерите, където пренаселването, изблиците на насилие и липсата на сигурност и закрити помещения ги правят изключително уязвими.

Хуманитарните работници очакват ситуацията да се влоши драстично и бежанците да останат задълго в този капан, тъй като все повече програми за релокацията им биват прекъсвани. Припомняме, че в първите 10 месеца на 2016 година над 10 хил. деца са кандидатствали за убежище в Гърция, което е предизвикало затлачване на и без това бавната система.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа