Изследване: Имунитетът срещу COVID-19 може да бъде изгубен за няколко месеца

3054
Изследване: Имунитетът срещу COVID-19 може да бъде изгубен за няколко месеца
Снимка: iStock

Хората, които са се възстановили след COVID-19 , могат да загубят имунитета си срещу болестта в рамките на месеци. Това показва ново проучванe, според коeто вирусът може да реинфектира хората година след година, като обикновени настинки, пише "The Guardian".

Изследването е на King's College и е първото, което е проследявало нивата на антитела при пациенти и болнични работници в продължение на три месеца след появата на симптоми. Учените са получили резултатите от тестове на 65 пациенти и шестима здравни работници, които са тествали положително за вируса, и на още 31 служители, които са доброволни да правят редовни тестове за антитела между март и юни.

Проучване: Дори при малко антитела, на клетъчна основа се образува имунен отговор срещу COVID-19

Надежда за стабилна основа на база имунитет за работеща ваксина срещу COVID-19 има. Това показва ново изследване, публикувано в списани...

Изследването, което все още не е било подложено на проверка от независим екип, установило, че нивата на антитела са се повишили и са продължили по-дълго при пациенти с тежки случаи. Това може да е така, защото пациентите имат повече вирус и отделят повече антитела за борба с инфекцията.

В първото проучване, учените са анализирали имунния отговор на 90 пациенти и здравни работници във Великобритания и са открили нива на антитела, които могат да унищожат вируса, са достигнали пик около три седмици след появата на симптомите, а след това бързо са намалели.

Кръвни тестове са показали, че въпреки че 60% от хората са осъществили "мощен" отговор с антитела в апогея на битката си с вируса, само 17% са запазили същата сила три месеца по-късно. Нивата на антитела са паднали около 23 пъти за периода. В някои случаи те са станали неоткриваеми.

"Хората произвеждат разумен отговор на вируса с антитела, но този отговор намалява за кратък период от време и в зависимост от това колко висок е вашият пик, това определя колко време са налице антителата", изтъква д-р Кейти Доорес, водещ автор на проучването в лондонския King's College.

Одобрен е нов бърз тест за антитела на коронавирус

Британският институт по обществено здраве заяви, че е одобрил бърз тест за антитела на COVID-19 на швейцарския производител „Roch...

Проучването има последици за разработването на ваксина и за постигането на "стаден имунитет" в общността във времето.

Имунната система има множество начини за борба с коронавируса, но ако антителата са основната линия на защита, резултатите разкриват, че хората биха могли да се заразят отново в сезонни вълни и че ваксините може да не ги предпазват дълго.

"Инфекцията има тенденция да ви даде най-добрия сценарий за отговор на антитела, така че ако вашата инфекция ви даде нива на антитела, които изчезнат след два до три месеца, ваксината потенциално ще направи същото", каза Доурес. "Хората може да се нуждаят от стимулиране и един изстрел може да не е достатъчен."

Ранните резултати от университета в Оксфорд показват, че коронавирусната ваксина, която разработва, произвежда по-ниски нива на антитела в макаки, ​​отколкото се наблюдава при хора, заразени с вируса. Докато ваксината изглежда да предпазва животните от сериозна инфекция, те все още са се заразили и може да са успели да предадат вируса.

Проучване: Около 30% от излекуваните от COVID-19 остават с малко антитела

Около една трета от излекуваните от COVID-19 остават с твърде малко антитела срещу вируса, което ги прави уязвими за повторна зараза и ...

Изказвайки се на Sky News, проф. Робин Шаток от Imperial College London заяви, че конкурентна ваксина, разработена от неговата група, може да бъде налична през първата половина на следващата година, ако клиничните изпитания преминат успешно. Но той предупреди, че "няма сигурност" някоя от ваксините в развитието ще работи, и каза, че все още не е ясно какъв имунен отговор е необходим за предотвратяване на инфекция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Даваш си живота за Путин в Украйна, крадат ти дори тоалетната чиния (ВИДЕО)

Медведев: Имаме първото доказателство, че Запада взе решение да премахне Зеленски

Втори руски самолет с ракети е бил принуден да обърне след свалянето на Ту-22М3 (ВИДЕО)

Чувство на несигурност: Руснаците отмениха парада в Крим за 9 май

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

След поредната руска атака: Жертви в Днепропетровск, включително деца (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа