Изследване: В Мюнхен търсят колективен имунитет с тест за антитела

9692
Изследване: В Мюнхен търсят колективен имунитет с тест за антитела
Снимка: iStock

Какъв процент от населението на Германия вече е преболедувало от коронавирус, без да знае това? Учени и студенти от университета в Мюнхен започнаха статистическо изследване с подкрепата на полицията.

Тези дни на вратите на жителите на Мюнхен може да позвънят млади хора, придружени от полицаи. Те имат необикновена молба – доброволно даване на кръв, около 3 милилитра – колкото чаена лъжица. Както и молба за последващи посещение, анализи и интервю. Това е необходимо на науката, обясняват те. Успоредно с това ще могат да разберат, как се развива ситуацията с COVID-19. Търсят съществува ли колективен имунитет и до каква степен е изграден той. За инициативата разказва Дойче веле.

Нова надежда за лечение на коронавирус

Противопаразитният препарат "Ивермектин" може да се окаже ефективен при лечението на коронавирус, смятат австралийски учени. Препа...

Припомняме, че спор за това да се работи по постигането на колективен имунитет, чрез отпадане на ограничителните мерки има в Чехия и у нас. В негова подкрепа се изказа доц. д-р Атанас Мангъров, който беше член на Медицинския съвет към правителството за борба с коронавируса. По думите му у нас "продължават да се правят изследвания, с които се отчита, че в цялата страна този или онзи отделя вируса. Добре, отделя го - в момента в страната има коронавирус. Информацията, която получаваме от това, не служи за кой знае какво. По-важно е да се направи сероепидемиологичнно проучване - да се види колко души са го изкарали или колко не са го изкарали, и да предвидим какво ни очаква." Мангъров отново призова за масово тестване за имунотела. "Като изследваме хора, които отделят вируса, доказваме, че има хора, които отделят вируса". Казват, че е рано, подчерта водещият: "Ако ние го направим, когато всичко това мине, то ще има стойност колкото ланшния сняг."

Премиерът Бойко Борисов му отговори, че социалната изолация за момента дава резултат, а ако се ослабят мерките - "ще стане страшно". "Отказвам да бъда този, който да решава кой да диша и кой не. Предпочитам да изтърпя всички критики заради ограничителните мерки. Предпочитам да преживеем редица несгоди, но да останем живи. И така да излезем от кризата. Защото държавата - това сме всички ние и всеки един живот е безценен. Това е и ще продължи да бъде нашата философия!", написа Борисов в профила си във Facebook.

Какъв процент от населението на Германия вече е преболедувал в лека форма COVID-19?

Около 70 студенти по медицина участват в мащабно тестиране на антитела срещу коронавируса SARS-CoV-2 в баварската столица.

Те възнамеряват в течение на 4 седмици да посетят 3 000 домакинства и да изследват около 4 500 човека. Изборът е на случаен принцип, а адресите се избират от компютър, което предполага представителност на изследването. Целта му е не толкова диагностична, колкото статистическа.

Лекари от "Св. Анна" създадоха ръководство за коронавирус

Двама млади лекари от УМБАЛ „Св. Анна“-София създадоха кратко ръководство за това какво е Covid-19 и как да се предпазим от...

Досега тестовете за коронавирус в Германия се правиха, за да се направи проверка за симптоми на заболяването, да се проверят заразените лица и да бъдат изолирани, а при нужда и хоспитализирани. Успоредно с това се проверяваха колкото е възможно повече хора, контактували със заразено лице.

Сега в Мюнхен се правят тестове за антитела срещу коронавируса, за да се установи какъв процент от жителите в момента боледуват от лека форма на COVID-19, без изобщо да подозират. Основната задача, обаче, е да се провери каква част от вече преболедувалите са изработили антитела срещу SARS-CoV-2. Или с други думи, доколко в града вече е изграден колективен имунитет.

Ръководителят на проучването е проф. Михаел Хьолшер – директор на отделението по инфекциозни и тропически болести в клиниката на Мюнхенския университет. В проекта, според информация на "Süddeutsche Zeitung", участват около 50 специалисти – лекари, епидемиолози, микробиолози, статистици, математици и IT специалисти.

Започналото групово изследване се извършва с подкрепата на правителството на Бавария, за което са заделени 1 милион евро.

Проектът е представен по време на пресконференция от премиера на Бавария Маркус Зьодер, известен с решимостта си да се бори срещу пандемията. Според министъра на науката на провинцията Бернд Зиблер, за предприемането на правилни мерки срещу коронавируса е необходимо на първо място да бъде изучен характера на неговото разпространение, а за целта е необходимо събиране на база данни.

В Гърция изпитват метод за лечение на тежки случаи на коронавирус (COVID-19) - ето как и с какви лекарства

Само преди малко повече от седмица и в България дойде новината за разработването на модел за лечение чрез определени лекарства на тежки...

Видимата част от правителствената подкрепа се изразява във факта, че правещите проучванията студенти са придружавани от полиция, за да нямат гражданите опасения, че са жертва на измама. Според различни социологически проучвания, 80 % от гражданите на Германия имат доверие в университетските служители и полицията.

Проучването на университета в Мюнхен ще се проведе в рамките на 1 година. Участниците в него ще бъдат посещавани редовно за вземане на кръвни проби и интервю. В резултат на това учените очакват да разберат по-добре характера и особеностите на разпространение на вируса.

Михаел Хьолшер очаква още след 2-3 седмици да представят първите данни на политиците, за да могат те, на свой ред, да вземат решение за по-нататъшни мерки. Имат се предвид предимно ограниченията и карантината, които удариха силно икономиката и за чието постепенно смекчаване настоява бизнесът.

Не е изключено аналогично събиране на информация да се проведе и в други региони на Германия, в които епидемията е имала различна специфика.

В град Гангелт в Северен Рейн – Вестфалия подобно групово изследване е започнало още на 31 март. Учени от Института по вирусология и изследване на ХИВ към медицинския факултет на университета в Бон са взели проби от 1 000 човека.

Нова технология за лечение на коронавирус ще изпробва Франция

Френските медицински институти започват клинични тестове на иновативен метод за лечение на коронавирусна инфекция - преливане на плазме...

Ръководителят на института проф. Хендрик Щреек се надява до средата на април да представи първите резултати, които биха помогнали при вземането на ефективни и адекватни мерки за борбата с коронавируса. Доказано е, че развитието на болестта в този район е започнало 3 седмици по-рано, отколкото в други части на Германия – на 15 февруари по време на мероприятие, в който са участвали около 300 човека.

Изследването, което се провежда в Мюнхен, е по-мащабно и затова се предполага, че е по-представително. В баварската столица в началото на пандемията не е имало масово събитие, разпространението на вируса е било по-равномерно, а освен това се проявява по-типично.

Успоредно с тестването за антитела в Мюнхен тече още едно изследване – сред 100 медицински работници от градските болници, които са се заразили с коронавирус и се намират под домашна карантина. С помощта на постоянни анализи и интервюта вирусолозите се опитват да разберат, колко бързо организмът изработва антитела.

Бавария е водеща в Германия по брой на заразени с вируса SARS-CoV-2. Според последните официални данни, те са около 25 000. Именно в Мюнхен на 27 януари беше регистриран първият в Германия случай на заболял от COVID-19. На второ място по брой заразени е провинция Северен Рейн – Вестфалия с 21 000 човека.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 7 април

Нов спад на новозаразените с коронавирус в Германия за четвърти пореден ден

За четвърти пореден ден спад на новите случаи на заразени с коронавирус отчете Германия, съобщава Reuters. Нови 3 677 случая на COVID-...

* Андрей Гурков, Дойче Веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа