Изтезанията в руски плен: какво разказа свещеник от Одеса

8352
Изтезанията в руски плен: какво разказа свещеник от Одеса
Снимка: Getty Images

Още в първия месец от началото на войната в Украйна свещеникът от Одеса Леонид Болгаров попада в руски плен. Заедно с други духовници и с един лекар той бил на път от Одеса към Змийския остров в Черно море, за който на няколко пъти се водиха ожесточени битки. По онова време Змийският остров бил превзет от руската армия, а украинците погрешно предполагали, че всички нейни войници на острова са загинали.

Така смятали и Болгаров и неговите спътници – тяхното намерение било да погребат телата на войниците. Но те така и не стигнали до Змийския остров – още преди лодката им да акостира, била спряна от руските военноморски сили и всички пасажери били арестувани и изпратени в лагер на руска територия.

Побои и унижения

Веднага след пристигането на пленените започнали първите издевателства, разказва Болгаров. „Навън бяха минус 22 градуса. Те ни накараха да коленичим. И стояхме на колене в снега в продължение на два часа между 3 и 5 през нощта.“ Чак след това били отведени в палатка, а в следващите дни започнали разпитите. Обвинението: тероризъм.

„Най-зле беше в следствения арест, особено когато ни изкарваха на „разходки“, разказва свещеникът пред германската общественоправна медия WDR. „Когато ни придружаваха по време на разходките, ни биеха с палки или с юмруци, а и ни принуждаваха почти да правим шпагат. Беше много брутално.“

Страданията на хората от Одеса приключват едва след 43 дни. „Тогава ни върнаха в Симферопол, където ни качиха в един камион.“ Малко по-късно те били разменени срещу руски пленници.

Историята на Болгаров не е единичен случай, казва Венцел Михалски от правозащитната организация „Хюман Райтс Уоч“. През февруари и март неговата организация е правила проучвания на над 17 места в Украйна и е установила там случаи на издевателства и изтезания сред цивилното население.

Пример за особена жестокост

Известен стана и един от множеството примери за особена жестокост: всичките 350 жители на селцето Ядине били затворени в мазето на едно училище. По данни на „Хюман Райтс Уоч“ хората не са имали право да излязат оттам в продължение на 28 дни, без да бъдат снабдявани с храна и медикаменти. Десетима от по-възрастните задържани така и не са успели да оцелеят, седем други били принудително изведени от окупаторите навън, без да се знае какво се е случило с тях. „Събираме факти за бъдещи процеси за извършени военни престъпления“, казва Михалски пред WDR.

Леонид Болгаров и неговите спътници междувременно са се върнали в Одеса. Като свещеник в армията Болгаров носи униформа по време на работа. Когато го разпитват за ареста си в Русия, той казва, че предпочита да не си спомня за него.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа