Янукович: Украйна е в риск от пълно унищожение; Западът я използва, за да отслаби Русия

20463
Янукович: Украйна е в риск от пълно унищожение; Западът я използва, за да отслаби Русия
Снимка: Getty Images/Guliver

Украйна провежда политика, която пряко застрашава нейната държавност. Това се казва в статия на бившия държавен глава Виктор Янукович, публикувана от неговия секретар Юрий Кирасир във Facebook. "Колкото и да ми е неприятно да пиша за това днес, държавността на Украйна е в изключителна опасност. Тя е заплашена от пълно унищожение", заяви Янукович.

В същото време, каза той, не става дума само за риска от загуба на обширни територии в южната и източната част на страната. "По западните граници на Украйна всичко също не е толкова просто. Сегашното ситуационно сближаване с Полша заплашва със ситуация, в която Украйна може да бъде принудена да се слее с нея де факто, тъй като ще бъде заплашена от икономическа неспособност да защити суверенитета си", каза Янукович. Според него "това ще бъде резултатът от европейската мечта, заради която украинският народ излезе на последния си Майдан".

На 22 май украинският президент Володимир Зеленски, говорейки пред Върховната рада, заяви, че е постигнато споразумение с полското ръководство за опростяване на преминаването на границата между страните. Зеленски каза, че настоящата ситуация в Украйна "неволно е принудила Украйна и Полша да забравят споровете за общото им минало". В същия ден той обяви приемането на законопроект за разширяване на възможностите за полските граждани в Украйна.

Украински съд постанови арест за Виктор Янукович по обвинение в държавна измяна

Украински съд постанови задочно арест за бившия президент на страната Виктор Янукович. Обвинението към него е за държавна измяна, преда...

По думите на Янукович, Володимир Зеленски, след като е оглавил страната, бързо се е вживял в ролята на националист, тъй като му е липсвала политическа воля и способност да предложи на украинския народ друг път. "Зеленски, който дойде на власт на вълната на безмилостна критика към бившия президент Петро Порошенко (бел. ред. - в канала на "Труха" в Twitter се появи снимка как Порошенко опитва да излезе извън Украйна в посока Полша, само че не му е било позволено, макар уж да бил част от делегация за участие в Парламентарната асамблея на НАТО на 29-30 май и на конгрес на ЕНП на 31 май - 1 юни), довел страната до пълен социално-икономически упадък, изглежда няма нито политическа воля, нито най-малката способност да предложи на обществото нов път на развитие. В резултат на това той почти веднага стана верен последовател на каузата на своя предшественик, като се превърна в националист по неволя, но бързо се приспособи към новата си роля", се казва в статията.

"По този начин, противно на стремежите на огромното мнозинство от украинските избиратели, беше стартиран проектът "Порошенко 2.0", който Западът възприе доста положително. Това, от своя страна, доведе скоростно страната до настоящата трагедия", се казва в статията. 

Още през 2014 г. западните държави са определили Украйна като територията, от която да започне пълното отслабване на Русия, каза още Янукович. Според него това е причината, поради която кръвопролитието на Майдана, държавният преврат и по-нататъшните събития до днес не са могли да бъдат предотвратени.

Как се развива войната в Украйна - следете на живо тук.

Русия иска да върне Янукович като президент на Украйна?

Самолет, на чийто борд пътувал избягалият в Русия бивш президент на Украйна Виктор Янукович, кацна в Минск, твърди киевската медия УНИА...

В края на 2013 г. в центъра на Киев започнаха протести, като организаторите обвиниха Янукович, че отказва да подпише споразумение за асоцииране с ЕС, припомня БГНЕС. По време на продължилия няколко месеца митинг радикалите издигнаха палатков град, завзеха редица административни сгради в центъра на столицата и създадоха въоръжени "сили за самозащита", които влязоха в открита битка с органите на реда. Кулминацията на конфронтацията бяха събитията от 18-20 февруари 2014 г. в Киев, които започнаха със стрелба на неидентифицирани снайперисти. Бяха убити около сто души, като жертви имаше както сред протестиращите, така и сред полицията за борба с безредиците. Протестиращите поискаха оставката на Янукович. През нощта на 22 февруари те превзеха правителствения квартал и държавният глава бе принуден да напусне Киев. Радата обаче прие резолюция, в която се посочва, че Янукович се е "оттеглил от упражняването на конституционните си правомощия", въпреки че самият държавен глава заяви, че не възнамерява да подава оставка. По този начин в страната бе извършен държавен преврат.

Бившият украински президент смята, че при никакви обстоятелства не може да се говори с Русия от позицията на силата. "Винаги съм смятал, че не можеш да говориш с Русия от позицията на силата при никакви обстоятелства", пише политикът, коментирайки настоящата ситуация в Украйна. "Необходим е задълбочен диалог". Бившият президент изтъкна, че за Европа "конфронтацията с Русия води до загуба на милиарди долари икономическа печалба, да не говорим за притока на милиони бежанци от Украйна и риска да бъде въвлечена в този конфликт".

Според него, щом управляващите партии в Европа и техните лидери почувстват, че продължаващата военна подкрепа за Украйна ги заплашва със загуба на властта, "те веднага ще намерят много причини да спрат или да намалят тази помощ". Според Янукович по време на неговото президентство властите са "разбрали опасността Украйна да се насочи към националистическа идеология, което неизбежно ще доведе до конфронтация с Русия с всички произтичащи от това икономически и политически последици".

Бившият президент отбеляза, че властите по онова време са правили всичко възможно, за да се противопоставят на тези тенденции. "Но трябва да се има предвид, че срещу нас се изправи не само парламентарната опозиция, която използва трибуната на Върховната рада, за да дискредитира политиката на президента и правителството, но и щедро финансираните от Запада и многобройни неправителствени организации", обясни Янукович.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com