Японско мнение: Украйна едва ли ще възстанови националната си въздушна гордост

4944
Японско мнение: Украйна едва ли ще възстанови националната си въздушна гордост
Снимка: Vasiliy Koba / CC BY-SA 4.0

Най-големият в света украински товарен самолет "Антонов" Ан-225 е напълно унищожен. В момента няма изгледи за възстановяването му, пише японското издание Nihon Keizai.

Гигантският транспортен самолет Ан-225 при създаването си е наречен "Мрия", което на украински означава "мечта". Той участва активно в усилията за оказване на помощ след Голямото земетресение в Източна Япония през 2011 г. Президентът Зеленски демонстрира готовност да построи втори такъв самолет, но тъй като руската инвазия се проточи и финансовото състояние на Украйна сериозно се влоши, изпълнението на подобни намерения е под голямо съмнение, смятат в Япония

Митът за С-400: Руската противовъздушна отбрана изобщо не е толкова страшна (ВИДЕО)

Руската S/С-400 Triumph, често наричана в кръговете на НАТО като SA-21 Growler, е широко рекламирана като една от най, ако не и най-сп...

В края на февруари, веднага след началото на руската инвазия, "Мрия" беше предислоцирана на летище Гостомел край Киев. Там "Мрия" попадна под руски обстрел. Украинските военни откриха самолета с напълно унищожен нос и пилотска кабина, също дясно крило и двигателни гондоли.

"Мрия" е разработена в Съветския съюз през 80-те години на миналия век, за да носи съветската версия на космическата совалка, наречена "Буран". Първият експериментален полет на самолета се състоя през 1988 г. Самолетът е с обща дължина 84 метра и размах на крилата 88 метра. По отношение на площта на фюзелажа (тялото) и крилата той е сравним с размерите на футболно игрище.

След разпадането на СССР той влезе в експлоатация като търговски самолет през 2001 г. Боядисан в цветовете на националния флаг на Украйна, Ан-225 постави много световни рекорди, включително максималното тегло при излитане 640 тона. През 2010 г. той осигури доставката на превозни средства на японските сили за самоотбрана в Хаити, където по това време имаше разрушително земетресение, в отстраняването на последствията участва и Япония.

По време на Голямото земетресение в Източна Япония от 2011 г. Ан-225 е използван за доставка на материали и спасително оборудване от Франция, за да се предотврати евентуална поява на ядрени аварии.

По време на пандемията от коронавирус Mрия беше използвана за транспортиране на медицинско оборудване и ваксини по света. Американското посолство в Украйна отбеляза, че "по време на пандемията от коронавирус "Мрия" достави много лекарства в различни части на света и светът няма да забрави това".

Анализ: Време е САЩ да се запознаят с новия руски боен лазер

В продължение на десетилетия брилянтни стратези като покойния Анди Маршал се тревожеха за неизбежната заплаха за американското космичес...

Пътят до евентуалното възстановяване на „Мрия” е изключително трънлив. Украинската държавна отбранителна компания "Укроборонпром" първоначално оцени необходимите разходи за това на три милиарда долара. Възстановяването ще отнеме поне пет години. В Украйна се говори за набиране на средства във фонд за възстановяване на "Мрия", но до приключването на руската инвазия реализацията на този проект изглежда малко вероятна.

Дмитро Антонов, който е бил пилот на "Мрия", каза: "Сега ще трябва да се провери дали останалите двигатели и крилете на самолета могат да бъдат използвани в бъдеще, но изглежда трудно да бъдат възстановени."

Вместо това днес в Украйна активно се говори за строителството на втори самолет, който първоначално беше незавършен. На онлайн конференция със студенти през май президентът Зеленски каза, че подкрепя идеята за изграждане на втори самолет, но все още не вижда възможност за отпускане на 800 милиона долара за изпълнение на тази програма.

Украйна също кани чуждестранни високопоставени лица да проучат състоянието на "Мрия" и моли за подкрепата им. В края на юни известният предприемач и основател на Virgin Group Ричард Брансън посети Киев, който разгледа на място разрушената "Мрия". Украинската страна твърди, че на среща с ръководството на управляващата партия Брансън е заявил, че е заинтересован от създаването на още един екземпляр на "Мрия", но вече оборудван с най-новото цифрово оборудване.

Японски експерти обаче поставят под въпрос рентабилността на Ан-225. Според тях, търсенето на услуги от самолета ще бъде ограничено главно до обслужване на задачите за борба с пандемията от COVID-19, а реорганизацията на управлението в "Антонов" е "почти неразрешим проблем". Професор Йошихико Окабе от университета Кобе Гакуин, известен със своите украински изследвания, каза: "Мрия" е повече национален символ и гордост на Украйна, отколкото просто самолет. Плановете за възстановяване на "Мрия" са по-скоро символични, отколкото практични".

Противоракетна отбрана: Могат ли САЩ да се защитят срещу хиперзвукова ракетна атака?

Мрежа от сателити ще влезе в орбитата около Земята, за да открива и проследява изстрелванията на хиперзвукови ракети. Американската аг...

ОЩЕ: Знаете ли кой е най-големият самолет в света? (ВИДЕО)

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа