Желанието на доброволци от Чехия да се бият за Украйна става по-слабо

3583
Желанието на доброволци от Чехия да се бият за Украйна става по-слабо
Снимка: Getty Images

Много чехи промениха мнението си да помагат на украинската армия, пише чешкото издание Lidovky. През март стотици чешки граждани кандидатстваха за присъединяване към силите на чужда държава, но някои промениха решението си и оттеглиха молбите си. Интересът към начинанието намаля с промяната в конфликта.

В началото на войната в Украйна те бяха сигурни, че ще отидат в Украйна и ще помогнат в борбата с руските окупатори. Но след това главно заради семействата си, промениха мнението си. "Жена ми ме убеди. Те се страхуваха за мен. Имаме две деца", каза 40-годишният Адам от Злин.

САЩ засега не искат да дадат на Украйна оръжие, което определено ще притисне руската армия в Донбас

От няколко месеца Украйна иска от САЩ да ѝ предостави по-модерни реактивни системи за залпов огън. Белият дом обаче се опасява, че изпо...

И други чехи направиха същото. През март Министерството на отбраната на Чешката република получи 600 заявления и въпроси относно възможността за присъединяване към въоръжените сили на Украйна, а днес са останали 400 официални кандидати. 200 души промениха мнението си. "Някои кандидатстваха само с въпрос и искаха да знаят за възможността за присъединяване към украинските части, но заявление така и не беше подадено", обясни Яна Зехмейстерова, прессекретар на Министерството на отбраната. Според нея интересът към служба в чужди войски е намалял. "Като цяло можем да кажем, че броят на новите заявления намалява през последните седмици", каза говорителката.

Това потвърждава бившият военнослужещ Лумир Немец. "Интересът беше огромен през първите три седмици след началото на боевете. Мисля, че по-късно мнозина разбраха, че всичко това не е шега, че се водят истински бойни действия, че там умират хора", заяви той. "Когато видите, че руските войски използват тежка артилерия и бомбардират къщи, вашето мнение се променя", добави Немец, бивш боец от специалните части на военната полиция в Чехия.

Властите съобщават само за официални заявители, но десетки чехи вече са в Украйна без официална санкция. В началото на март премиерът Петр Фиала и президентът Милош Земан обещаха да помилват всички доброволци, които отиват да се бият за Украйна. С други думи, при завръщането им в Чешката република им е гарантирана безнаказаност. По принцип на чешките граждани е забранено да служат в чужди армии и се наказват с 5 години затвор. Законът в Чехия предвижда, че желаещите да служат в чужда армия трябва да поискат от държавния глава да направи изключение за тях. Те трябва да изпратят заявление до Министерството на отбраната, което заедно с МВР и МВнР ще го оцени. След това въпросът се прехвърля в компетентността на президента за окончателно решение.

Военният анализатор Ровенски казва, че естеството на конфликта бавно се променя. "В началото украинските военни взеха всички, а сега предпочитат хора с военна подготовка. Чух, че връщат доброволци без опит в дома на границата. Разбирам ги, защото те са истинско бреме за армията и тяхното поведение може да застраши другите войници", сигурен е експертът.

Да си чуждестранен наемник в Украйна: Реалността смазва всички фантазии

Отправяйки се към Украйна като чуждестранен военен доброволец, 39-годишният Мат Робинсън си представял как ще се бие с врага на украинс...

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Сикорски: Дипломацията е първата линия на отбрана на Полша

Лавров говори: Пореден явен намек-заплаха към Армения

За първи път в историята: "Мулен Руж" се разпадна (ВИДЕО)

Мистериозно изчезна бившата съпруга на задържания с подкуп руски зам.-министър

Кулеба: Нещо не е наред със Запада

Русия се готви да пази от съд биещи се за нея чужди наемници в Украйна

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават през Обединеното кралство: Ирландски министър

Петролни продукти пламнаха в руска индустриална зона (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС готви санкции срещу "сенчестия флот" на Русия и корабите от Северна Корея

Русия произвежда повече оръжия, отколкото са й нужни за войната и вече пълни складовете: Борис Писториус

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа