Жив ли е създателят на ЧВК Вагнер след украински обстрел? По Днепър не остана здрав мост за руснаците (ВИДЕО)

13476
Жив ли е създателят на ЧВК Вагнер след украински обстрел? По Днепър не остана здрав мост за руснаците (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Успешен украински удар срещу база на частната руска армия ЧВК Вагнер в Попасна и дори съмнения, че е възможно по време на обстрела там да е бил създателят на паравоенната част Евгений Пригожин. А ударът е възможен, защото руски военен кореспондент публикува снимки от посещение на базата в Телеграм, включително кадър, на който се вижда точният адрес.

 

Ударът срещу база на ЧВК Вагнер в Попасна е уникален, защото според журналиста Денис Казански той е станал заради проруски военен кореспондент Сергей Среда. Въпросният кореспондент посетил базата и след това публикувал снимки и информация за визитата си в канала си в Телеграм, от които добре се вижда къде точно е мястото. Това е използвано от украинската армия и е бил нанесен удар с HIMARS. Профилът на Среда, на който се вижда и снимка на Пригожин, вече е изтрит – а там е била публикувана снимка с Пригожин. Но няма каквито и да е данни дали Пригожин е убит или ранен и дали дори е бил на място при удара – проруските Телеграм канали определят смъртта на Пригожин като "украински фейк".

Успешен украински удар и срещу четвъртия от общо четири моста по река Днепър, които позволяват превозване на тежка военна техника и бързо прехвърляне на военни части – с това се похвали във Фейсбук съветникът на украинската администрация на Херсон Серхий Клан. Най-важният от тези мостове – Антоновският, остава в състояние, което не позволява преминаване на по-тежки превозни средства, като има украински оценки, че дори преминаването на пешеходци е опасно. А зам.-председателят на Херсонския областен съвет Юрий Соболевски стигна дотам да твърди, че много руски военни командири са напуснали Херсон.

 

Кметът на Мелитопол Иван Федоров също съобщи за ударен жп мост до града. По думите му, това значи, че руски военни части от Крим не могат да преминават ефективно в областта. Никъде на фронта обаче няма голям пробив за която и да е от двете страни и ситуацията все повече се оформя като паритет.

Потвърдена е и смъртта на един от най-добрите украински военни пилоти – Антон Листопад. Няколко дни по-рано той беше лично награден от украинския президент Володимир Зеленски.

Според дневния доклад на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната, ЧВК Вагнер действа основно на фронта в Донецка област, като главна ударна сила срещу Бахмут. Засега в това направление действията на руснаците са най-активни, но те си остават на разстояние между 8 и 18 километра от града във всички посоки. Милициите на ДНР и ЛНР пък преобладават в частите, атакуващи Авдеевка – и там в момента има паритет, тежките боеве се водят при селцето Писки (Пески) съгласно сутрешния доклад във Фейсбук на Генералния щаб на украинската армия. На 13 август руското военно министерство обяви, че Пески е превзето, но украинците казват, че там още има сериозни боеве, което се потвърждава и от бившия министър на ДНР Игор Стрелков, който публикува видео на боеве. И при Бахмут руските нападения срещу Соледар и Кодема са спрени за пореден ден, твърдят украинците. Руското военно министерство пък се похвали с унищожена ракетна установка за залпов огън HIMARS при Краматорск, която по руски сметки е осмата такава – колко може да се вярва на тези твърдения, ТУК!

В Херсонска област има поредни украински удари срещу руски оръжейни складове – в Музикивка и Нова Каховка. Има експлозия и в окупираното от руснаците пристанище Бердянск – според руската окупационна администрация заради неспазване на правила за безопасност. Руснаците продължават с обстрелите на Никопол и в областта на Кривой рог.

Че ситуацията е тежка подсказва среднощното изявление на Зеленски, че скоро Върховната рада ще трябва да вземе решение за удължаване на военното положение и всеобща мобилизация. Припомняме, че Киев официално обяви, че няма да съобщава какви са украинските военни загуби до края на войната – за да не улеснява руското разузнаване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа