Журналисти откриха кореспондент на РИА Новости с нацистки татуировки. Той отразява войната в Украйна

14412
Журналисти откриха кореспондент на РИА Новости с нацистки татуировки. Той отразява войната в Украйна
Снимка: принтскрийн / gleberve / Instagram

Украински журналисти откриха татуировки с нацистки и фашистки символи на кореспондента на РИА Новости Глеб Ерве, който е в Украйна и отразява военните събития. Това съобщава Киевска правда 2.

В открития акаунт на журналиста в Instagram са публикувани снимки, на които се виждат неговите татуировки. Сред тях може да се идентифицира по-специално емблемата на Националната фашистка партия, основана от Бенито Мусолини през 1921 г., и руната Алгиз, присвоена от националсоциалистите, когато идват на власт в Германия.

Освен това, според видео, публикувано Instagram, Ерве е работил в салон за татуировки с наименованието „Факел“ с Андрей Дедов-Дед – съратник на неонациста Максим Марцинкевич-Тесак*, пише "Новая газета. Европа".

Според разследвания на Baza и NEWS.ru Дед може да е причастен към серия убийства. Вероятно във връзка с това той се укрива на територията на Украйна, независимо че е включен в списъка на сайта „Миротворец“. По-рано съратниците на Марцинкевич открили студио за татуировки в Москва.

В една от публикациите в Instagram Ерве признава, че не е завършил университета, защото „хващах педофили с моите другари“. Според журналиста и антифашист Рустам Юлбарисов в NEWS.ru Ерве „някога е бил ултрадесен от Томск, където е участвал в движенията „Реструкт“ и „Окупирай педофила“, основани от Марцинкевич.

В публикуваните истории в своя акаунт Ерве изразява позицията си, като отговаря на въпроси. Така, когато го питат за отношението към войната в Украйна, той пише: „Позицията на Русия е разбираема, но не мога да пожелая на Украйна съдбата на още една московска колония.“ В отговор на въпрос, дали има много съмишленици, журналистът публикува снимка с демонстрация в подкрепа на убитите през 1978 г. активисти от неофашистката партия „Италианско социално движение“.

На 24 февруари руският президент Владимир Путин обяви началото на „специална военна операция за демилитаризация и денацификация на Украйна“. По-късно прессекретарят на президента Дмитрий Песков изясни термина „денацификация“, заявявайки, че Украйна трябва да бъде освободена, прочистена „от нацистки настроени хора и нацистка идеология“.

Изданието "Проект" съобщи, позовавайки се на източници, близки до ръководството на страната, че Кремъл е поръчал на социолозите телефонни анкети за отношението на руснаците към основните тези на пропагандата и е установил, че руските граждани не разбират значението на думата "денацификация". Затова властите решили драстично да съкратят употребата на тази дума в ефир.

Въпреки това руските власти и официални лица продължават да използват термина „украински нацисти“ по отношение на бойците от Въоръжените сили на Украйна, цивилни граждани на Украйна и дори бежанци, принудени да заминат за Русия през хуманитарните коридори.

*Максим Марцинкевич, по-известен като Тесак (1984-2020), е руска обществена фигура, неонацистки видеоблогър, съосновател и идеолог на неформалното международно обществено движение "Реструкт", действащо в постсъветското пространство. В рамките на движението „Реструкт“ на Марцинкевич са съществували около десет проекта, сред които най-известен е „Окупирай педофила“. Членовете му се занимавали с побой и унижение на хора, смятани за педофили. Според участниците в движението те намирали жертвите си в интернет (както твърди и самият Ерве) и се запознавали с тях от името на непълнолетни, след което им предлагали да се срещнат. На срещата идвали самият Марцинкевич и няколко членове на движението. Целият тормоз, включително и любимият метод на Марцинкевич срещу „заподозрените“ – обливане с урина, били записвани на видео, а след това клиповете били публикувани в интернет. Органите на реда не реагирали, оставяйки действията на участниците в движението безнаказани, сочи справка в рускоезичната Уикипедия.

Самият Марцинкевич наричал „Окупирай педофила“ „социален проект, насочен към популяризиране на националсоциализма, разкриване на същността на либералните възгледи и привличане на общественото внимание към този проблем“. За участие в „лов на педофили“, което участниците наричали „сафари“, било необходимо да се заплати на Марцинкевич определена сума пари. Марцинкевич е осъждан три пъти. Последния път е осъден на 10 години затвор със строг режим по дело за нападения срещу продавачи на подправки, извършени в рамките на друг от проектите му – „Окупирай наркофила“. На 16 септември 2020 г. Марцинкевич е намерен мъртъв в килията си. По официални данни той се е самоубил.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Германското разузнаване съобщи за "руски неонацисти", които воюват в Украйна. Те сами не го крият

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа