Журналисти откриха кореспондент на РИА Новости с нацистки татуировки. Той отразява войната в Украйна

14626
Журналисти откриха кореспондент на РИА Новости с нацистки татуировки. Той отразява войната в Украйна
Снимка: принтскрийн / gleberve / Instagram

Украински журналисти откриха татуировки с нацистки и фашистки символи на кореспондента на РИА Новости Глеб Ерве, който е в Украйна и отразява военните събития. Това съобщава Киевска правда 2.

В открития акаунт на журналиста в Instagram са публикувани снимки, на които се виждат неговите татуировки. Сред тях може да се идентифицира по-специално емблемата на Националната фашистка партия, основана от Бенито Мусолини през 1921 г., и руната Алгиз, присвоена от националсоциалистите, когато идват на власт в Германия.

Освен това, според видео, публикувано Instagram, Ерве е работил в салон за татуировки с наименованието „Факел“ с Андрей Дедов-Дед – съратник на неонациста Максим Марцинкевич-Тесак*, пише "Новая газета. Европа".

Според разследвания на Baza и NEWS.ru Дед може да е причастен към серия убийства. Вероятно във връзка с това той се укрива на територията на Украйна, независимо че е включен в списъка на сайта „Миротворец“. По-рано съратниците на Марцинкевич открили студио за татуировки в Москва.

В една от публикациите в Instagram Ерве признава, че не е завършил университета, защото „хващах педофили с моите другари“. Според журналиста и антифашист Рустам Юлбарисов в NEWS.ru Ерве „някога е бил ултрадесен от Томск, където е участвал в движенията „Реструкт“ и „Окупирай педофила“, основани от Марцинкевич.

В публикуваните истории в своя акаунт Ерве изразява позицията си, като отговаря на въпроси. Така, когато го питат за отношението към войната в Украйна, той пише: „Позицията на Русия е разбираема, но не мога да пожелая на Украйна съдбата на още една московска колония.“ В отговор на въпрос, дали има много съмишленици, журналистът публикува снимка с демонстрация в подкрепа на убитите през 1978 г. активисти от неофашистката партия „Италианско социално движение“.

На 24 февруари руският президент Владимир Путин обяви началото на „специална военна операция за демилитаризация и денацификация на Украйна“. По-късно прессекретарят на президента Дмитрий Песков изясни термина „денацификация“, заявявайки, че Украйна трябва да бъде освободена, прочистена „от нацистки настроени хора и нацистка идеология“.

Изданието "Проект" съобщи, позовавайки се на източници, близки до ръководството на страната, че Кремъл е поръчал на социолозите телефонни анкети за отношението на руснаците към основните тези на пропагандата и е установил, че руските граждани не разбират значението на думата "денацификация". Затова властите решили драстично да съкратят употребата на тази дума в ефир.

Въпреки това руските власти и официални лица продължават да използват термина „украински нацисти“ по отношение на бойците от Въоръжените сили на Украйна, цивилни граждани на Украйна и дори бежанци, принудени да заминат за Русия през хуманитарните коридори.

*Максим Марцинкевич, по-известен като Тесак (1984-2020), е руска обществена фигура, неонацистки видеоблогър, съосновател и идеолог на неформалното международно обществено движение "Реструкт", действащо в постсъветското пространство. В рамките на движението „Реструкт“ на Марцинкевич са съществували около десет проекта, сред които най-известен е „Окупирай педофила“. Членовете му се занимавали с побой и унижение на хора, смятани за педофили. Според участниците в движението те намирали жертвите си в интернет (както твърди и самият Ерве) и се запознавали с тях от името на непълнолетни, след което им предлагали да се срещнат. На срещата идвали самият Марцинкевич и няколко членове на движението. Целият тормоз, включително и любимият метод на Марцинкевич срещу „заподозрените“ – обливане с урина, били записвани на видео, а след това клиповете били публикувани в интернет. Органите на реда не реагирали, оставяйки действията на участниците в движението безнаказани, сочи справка в рускоезичната Уикипедия.

Самият Марцинкевич наричал „Окупирай педофила“ „социален проект, насочен към популяризиране на националсоциализма, разкриване на същността на либералните възгледи и привличане на общественото внимание към този проблем“. За участие в „лов на педофили“, което участниците наричали „сафари“, било необходимо да се заплати на Марцинкевич определена сума пари. Марцинкевич е осъждан три пъти. Последния път е осъден на 10 години затвор със строг режим по дело за нападения срещу продавачи на подправки, извършени в рамките на друг от проектите му – „Окупирай наркофила“. На 16 септември 2020 г. Марцинкевич е намерен мъртъв в килията си. По официални данни той се е самоубил.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Германското разузнаване съобщи за "руски неонацисти", които воюват в Украйна. Те сами не го крият

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Чудо: Стотици пеликани се издигнаха в небето след руска атака срещу Одеса (СНИМКА)

Гърция може да прехвърли Patriot на Украйна в замяна на гаранции от САЩ

Русия се надява децата с увреждания също да станат професионални военни: Ето какви подаръци им прави (ВИДЕО)

Риск от голям руски пробив в Украйна: Реалностите (ВИДЕО)

До дъно! Британски пасажери изпиват целия алкохол на самолета за Турция

Венеция въвежда еднодневни билети

Град почти колкото Пловдив иска от Путин обезщетения за наводнение

Зимна буря удари Италия

Рекордьори отново: Русия "изпусна" ракета Х-59 в Белгородска област

Водещ на BBC напусна след скандал с еротични снимки с тийнейджър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа