Как да се защитим от коронавирус при излизане от къщи

8754
Как да се защитим от коронавирус при излизане от къщи
Снимка: iStock/Guliver

По целия свят върлува пандемия от коронавирус. И сега всяко действие, което преди изглеждаше елементарно, повдига много въпроси. Дори когато става дума за закупуване на продукти в най-близкия магазин. РИА Новости е подготвила инструкции как да се защитите извън дома.

Преди да напуснете дома

В много региони, особено в големите градове, има много фирми за доставка. Вярно, сега те са претоварени, така че ще можете да получите продуктите едва след няколко дни или дори по-късно. За това пък всичко е безконтактно: плащаме онлайн, куриерът оставя поръчката на вратата.

Ако не можете да се справите без излизане до магазина, следвайте няколко прости правила.

1) Сложете маската. Препоръките на СЗО обаче казват, че това е необходимо само за онези, които имат симптоми, и тези, които се грижат за заразените. Инфекционистът Алексей Ковеленов обяснява: "Няма доказателства, че маската помага на здрав човек. Освен това никой няма нужното количество и ако не се сменя на всеки два часа, това е просто декорация."

Не забравяйте, че медицинската маска е трислоен продукт, изработен от нетъкан материал. Модните памучни маски, които наводниха интернет, в различни цветове, върху които са рисувани сови, котенца или златни корони, ще помогнат само психологически. Те не дават никакъв друг резултат.

Отваря ли нови възможности за терористите коронавирусът?

2) Сложете гумени ръкавици, вземете със себе си дезинфектант, за да се погрижите за ръцете си. Ако не сте успели да закупите дезинфектант, можете да го приготвите у дома според рецептите, публикувани на уебсайта на СЗО.

Как ще пътува светът след края на пандемията

Докато много страни се опитват да се справят с увеличаващото се разпространение на коронавируса и основните туристически атракции остав...

3) Поставете торба за боклук близо до вратата, за да изхвърлите маската и ръкавиците си, когато се върнете.

4) Лигавицата на окото е много чувствителна към вируса. „Ако е възможно, носете очила, които прилепват плътно към лицето ви – като тези, които са за плуване“, съветва специалистът по инфекциозни болести Николай Малъйшев. Обикновените слънцезащитни очила са безполезни.

5) Свалете пръстените и гривните. Асоциацията на медицинските сестри на Русия посочва, че е невъзможно да се дезинфекцира областта на кожата, покрита с бижута, следователно, дори и при внимателна грижа за ръцете, може да остане източник на инфекция там.

По пътя за магазина

1) Дезинфекцирайте ръцете след контакт с всякакви повърхности. Не е необходимо да правите това всеки път - най-важното е да не докосвате лицето си. „При натискане бутона на асансьора, докосване до парапета на стълбите, отваряне вратата на стълбището - използвайте дезинфектанта“, казва Малъйшев. Алексей Ковеленов отбелязва, че това може да се прави по-рядко, ако внимателно наблюдавате ръцете си и не ги приближавате към лицето си.

COVID-19: Какво трябва да знаят трансплантираните пациенти и чакащите за трансплантация

Изпълнителна агенция "Медицински надзор" съвместно с Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония публикува информация какв...

Увеличава ли шанса да се заразите от коронавирус силният алкохол?

2) На улицата и в магазина се опитайте да поддържате необходимата дистанция: не се приближавайте до други хора, по-близо от един и половина метра.

В магазина

1) Не пипайте онова, което няма да купувате. "Много хора започват да избират: хващат, разглеждат, след това го оставят обратно и други ще вземат след тях този продукт. Трябва ясно да решите сами какво и колко да вземете и да докоснете само тези продукти", подчертава специалистът по инфекциозни болести.

2) Ако на касата има опашка, спазвайте разстоянието. Обърнете внимание на маркировките на пода.

Д-р Николай Михайлов: Кризата с коронавируса може да укроти икономическия бяс

„Доколкото поставя под въпрос състоянието на съвременния свят, на невероятната лудост, която конструира свръхреалност на една осо...

След завръщане у дома

1) На вратата на апартамента хвърлете маската и ръкавиците в подготвената предварително чанта. Ако ръкавиците не са за еднократна употреба, те могат да се измият с вода със сапун - Малъйшев съветва да отделите поне три минути за това. Алексей Ковеленков предупреждава: на ръкавиците вирусът живее по-дълго, отколкото на ръцете.

2) Щателно се погрижете за почистването на ръцете си.

3) Ако е възможно, измийте или избършете опаковката на продукта. Стоките често се опаковат в найлонови опаковки - вирусът живее върху тях дълго време. „Проучванията показват, че вирусът умира бързо върху дрехите, но на пластмасата издържа от три до шест дни“, казва Николай Малъйшев.„ По-добре е да обработите всяка повърхност, включително целофан, да измиете плодовете и зеленчуците. Трябва внимателно да обмислите всяко свое движение", заключава експертът.

Още информация за коронавируса в нашия блог.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com