Как една украинска майка спаси 14-годишната си дъщеря

2104
Как една украинска майка спаси 14-годишната си дъщеря
Снимка: Getty images

"Толкова съм щастлива", казва с усмивка 33-годишната Халина Кравченко от Херсон пред кореспондентката на АРД Андреа Беер. Халина никога не е напускала пределите на Украйна, но предприема дълго и сложно пътуване, за да си върне дъщерята. Минава през Полша, Беларус и Русия, за да стигне до окупирания Крим и да се върне у дома.

"Щом чуеха, че съм от Украйна, такива погледи ми хвърляха...", споделя Халина. Майката и дъщерята са седнали една до друга на дивана и не спират да се прегръщат. "Толкова се радвам да видя всички отново", казва 14-годишното момиче.

Въшната политика на Орбан: от два стола - на земята

Процесите в унгарския парламент често се случват изключително бързо. Когато премиерът на страната Виктор Орбан реши, че нещо трябва да ...

По дългия път до Крим и обратно

Два дни по-рано майката и дъщерята преминали беларуско-украинската граница и се качили на чакащия ги бус на украинската организация "Save Ukraine". Тя помага на отчаяни родители да върнат отвлечените си деца от Русия и от окупираните от руснаците украински области, обяснява АРД.

Заедно с Катя в този ден се върнали още 15 души. Междувременно "Save Ukraine" е помогнала на общо 60 деца и младежи да се приберат. Децата уж били отведени в Крим на почивка, но така и не се върнали.

По дългия път до Крим и обратно заедно с Халина били още 11 майки и баби. Жените пътували от Лвов към Полша, а оттам през Беларус до Москва. Абсурдно и цинично е да си представиш как тези майки и баби от Херсон и околностите му е трябвало да пътуват по толкова сложен начин до Крим, за да приберат децата си, казва пред АРД Олга Йерокина от помощната организация "Save Ukraine".

"Не си сътрудничим с руснаците", добавя Йерокина и обяснява, че по правило майките разполагали с адреса на базата в Крим, както и с няколко телефонни номера. Освен това били в контакт с децата си благодарение на техните мобилни телефони.

Гнилата история на принц Йорг Саксонски, който обича Русия

Той е почетен гост на московските ревюта и светски събития, канят го банкери и дипломати, учи руснаците на етикет: принц Йорг Волфганг ...

Пред АРД Йерокина обяснява, че помощната организация се погрижила за всичко: покрити били разходите, осигурени били автобуси, а шофьорите от "Save Ukraine" придружавали жените. Били в постоянна връзка и контролирали всичко.

"Бягах от часовете"

Когато в началото на октомври Катя тръгва за Крим, Херсон още е под руска окупация. Всичко било организирано от училището, но днес то отхвърля всяка отговорност. "Питахме ги кога ще можем да се върнем вкъщи, а те отговаряха - когато Херсон стане руски", разказва Катя пред АРД и добавя, че постоянно им обяснявали колко опасно е в Херсон. Катя поддържала контакт с майка си чрез социалните мрежи, но срещу руското влияние на място трябвало да се бори сама.

Достатъчно храна, спортни занимания, учебни часове, а вечерно време - кино и понякога дискотека: така преминавали дните в Крим, разказва 14-годишното момиче. Но всички били принуждавани да пеят "Напред, Русия!", когато идвали да ги контролират от Москва. А всяка сутрин по време на тренировките звучал руският химн, разказва момичето. Катя добавя, че рядко посещавала учебните часове: "Принуждаваха ме, но аз просто бягах".

 

Двете сили, които могат да постигнат пробив в Украйна

Единственият човек в света, който навярно има истинско влияние над Владимир Путин, е самообявилият се за негов приятел Си Дзинпин. Дори...

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Щом ви е безразлична съдбата на Украйна, няма да получавате услуги: Украинските консулства спират да обслужват мъжете в чужбина

Унгария заплаши да спре нова европейска помощ за Украйна

Швеция: Руски петролни танкери шпионират в Балтийско море

Зеленски награди Ален Делон с най-високото отличие на Украйна

След новите разкрития за болестта му Кадиров пробва да докаже в каква форма е (ВИДЕО)

Молдовската прокуратура видя държавна измяна в новия проруски проект на Илан Шор

Хвърчаха искри навсякъде: Крадец открадна мотопед с помощта на ъглощлайф в Лондон (ВИДЕО)

Чудо: Стотици пеликани се издигнаха в небето след руска атака срещу Одеса (СНИМКА)

Гърция може да прехвърли Patriot на Украйна в замяна на гаранции от САЩ

Русия се надява децата с увреждания също да станат професионални военни: Ето какви подаръци им прави (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com