Как европейските страни се стремят да смекчат покачването на цените на тока

2475
Как европейските страни се стремят да смекчат покачването на цените на тока
Снимка: Pixabay

Замразяване на цените, намаляване на данъците, на плащания или кредити за енергия, целева помощ - европейските нации прилагат различни мерки, за да смекчат удара за потребителите от растящите цени на електроенергията, пише Агенция Франс Прес, цитирана от БГНЕС.

Ето някои от мерките, предприети, за да помогнат на потребителите да се справят със скока на цените на бензина, природния газ и електроенергия.

Румен Радев: Проблемът с високите цени на енергията е общоевропейски, нужни са координирани действия

Основна тема на днешния Европейски съвет е енергийната криза в Европа и стремително растящите цени на електрическата енергия и природни...

Целева помощ за домакинства с ниски доходи

Франция обяви в четвъртък еднократно плащане без данъци на 100 евро за хора с приходи под 2000 евро на месец. Правителството очаква такава помощ да получат 38 милиона души. То вече обяви извънредно плащане от 100 евро на шест милиона домакинства, за да облекчи плащанията им на доставената електроенергия.

Във Великобритания правителството обяви преди няколко седмици фонд от 500 милиона паунда, за да помогне на домакинствата с ниски доходи за енерго сметките, по-специално за отопление, както и за храна и облекло.

В началото на октомври белгийското правителство удължи до март фиксираните тарифи за енергия за домакинствата с по-ниски доходи, като им осигури и 80 евро субсидия за енерго плащанията.

В Полша правителството планира да похарчи до 1,1 милиарда евро през следващата година, за да помогне на пенсионери и многодетни семейства да се справят със сметките за енергия. Едно от пет домакинства отговаря на условията.

Цените на тока падат утре в Европа, за България спадът е с 23%

Цените на тока за сряда на голяма част от европейските енергийни борси се понижиха, като спадът в България беше с близо 23% обратно под...

В Латвия около 150 000 домакинства трябва да получават между 15 и 20 евро на месец, за да покрият сметките си за ток или газ.

Естонското правителство харчи около 75 милиона евро за намаляване на сметките за ток на всички потребители и още 20 милиона за подпомагане на около 72 000 семейства с ниски доходи от септември и март.

Междувременно, очаква се литовският парламент да одобри предложенията на правителството за намаляване на цените на газа за пет години и за подпомагане на 110 000 семейства заради сметките за отопление.

Замразяването на цените все още е рядкост

Франция замрази цените на газа до края на 2022 г. и следващото поскъпване на електроенергията ще бъде ограничено до 4 процента благодарение на намаляване на данъците.

Кабинетът компенсира бизнеса със 110 лв. за мегаватчас

Прието е решение за компенсиране на бизнес потребителите на електрическа енергия, право на държавната помощ ще имат над 630 хил. небито...

Италия замразява цените на газа за 2,5 милиона души, докато за най-бедните няма да има увеличения на сметките си за ток. За други това намалява ставката на ДДС до 5,5 процента.

Данъчни облекчения

Германското правителство нареди данъкът за подпомагане на възобновяеми енергийни източници и плащат от всички потребители, да бъде намален почти наполовина от 1 януари. Германските потребители, които плащат едни от най-високите цени в Европа, може да не се възползват изцяло от това намаление, тъй като цените могат да се повишат допълнително, предупреждават анализатори.

Испания, която е по-зависима от природния газ за производството на електроенергия, отколкото европейските си съседи, през юли реши да намали данъка ДДС-то върху електроенергията, тъй като глобалният скок в цените на газа започна болезнено да ощетява потребителите. Но последвалите покачвания на цените премахнаха ефекта от това намаляване на данъците и през септември правителството временно намали още един данък върху електроенергията и постави ограничения върху печалбите на енергийните компании.

Чешкото правителство премахна ДДС върху електроенергията и газа за месеците ноември и декември и се стреми да удължи това за цялата 2022 година, ако обаче получи разрешение за това от Брюксел. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com