Как китайският юан крепи икономиката на Путин

3878
Как китайският юан крепи икономиката на Путин
Снимка: Getty Images/Guliver

Спадът в приходите от продажбата на нефт и газ заради западните санкции доведе до увеличение на руския бюджетен дефицит и сега Кремъл разпродава част от резервите си в китайска валута. През 2022 година руският бюджетен дефицит възлезе на 3,3 трилиона рубли (45 милиарда евро) или 2,3 процента от БВП. Спадът в експортната цена на руския нефт под 50 долара за барел може да увеличи дефицита още повече и да накара Кремъл да продава юани още по-активно, смятат анализаторите от агенция Блумбърг.

Бюджетът на Русия за 2023 година е съставен на базата на средногодишна цена от 70 долара за барел, като петролното ембарго на ЕС заедно с установения ценови таван за него от 60 долара струват на Кремъл над 160 милиона евро дневно, изчисляват анализатори.

Журналист: Неправилно е да се поставя фокусът върху танковете, тази война се води като артилерийска

„За първи път лидерите на Европейския съюз и Европейската комисия провеждат изнесено заседание в държава, в която се водят военни...

Руският икономист Николай Корженевски подчертава, че тези цифри са свидетелство за влошаване на ситуацията с руските държавни финанси. „За една година ситуацията може да стане критична, ако се окаже невъзможно да се правят разходи, без да се наруши макроикономическото равновесие." Американският професор Марк Кац пък заявява пред ДВ, че ако Путин използва юаните за балансиране на бюджета, това може да засили зависимостта на Русия от Китай.

Времето е пари

Както пише Блумбърг, позовавайки се на анализатори и експерти от банка Citigroup, ако доходите на Кремъл от продажбата на нефт не паднат рязко, Русия ще може да води войната в Украйна цели три години. Преценките на агенцията са, че руските резерви в юани могат да се свършат през 2023 година, ако цената на руския нефт падне до 25 долара за барел и още повече.

Същевременно експертите от Citigroup предполагат, че и при цена на нефта от 35 долара за барел Русия ще изхарчи изцяло резервите си в юани тази година. Руското правителство би могло да попълни наново тези свои запаси, ако стойността на нефта надхвърли 60 долара, казват анализаторите.

Създаването на резервите

Путин: Не е за вярване, но Русия отново я заплашват германски танкове с кръстове (ВИДЕО)

Руският президент Владимир Путин изнесе реч днес, 2 февруари, на гала концерт във Волгоград. Събитието е посветено на 80-ата годишнина ...

Путин прави китайския юан основна резервна валута след въвеждането на санкциите от Вашингтон и Брюксел, довели до замразяването на 300 милиарда долара валутни резерви на Руската централна банка. По думите на руския министър на финансите Антон Силуанов от всички валути на „приятелски страни" юанът „в най-голяма степен притежава характеристиките на резервна валута и достатъчна ликвидност на вътрешния валутен пазар". Но експертите смятат, че именно по този начин Русия може да изпадне в големи финансови затруднения, ако войната в Украйна се проточи.

Германският икономист Ерик Хонц е на мнение, че Русия се опитва да покаже на пазарите как рублата продължава да се конвертира в друга основна световна валута. Що се отнася до влиянието на Китай, руските продажби на юани влизат в „пряко противоречие" с усилията на Пекин да получи по-широко признание за валутата си за плащания по международни сделки, особено на стоковите пазари, смята Хонц.

Икономиките се сближават

На фона на войната в Украйна руската икономика се е сближила с китайската. Това се отнася най-вече за енергийните планове на Москва, предвиждащи увеличение на износа за Китай.

Двустранната търговия между Китай и Русия през 2022 година се е увеличила с близо 34,5 процента до рекордните 172,5 милиарда долара, а поставената цел до 2024 е обемът да достигне 200 милиарда.

Сталинград: битката, която реши Втората световна война. И как Путин злоупотребява с нея

Всъщност Сталинград е трябвало да бъде само етапна цел за Вермахта - като отправна точка за завземане на нефтените полета на Кавказ. За...

Руският икономист Станислав Митрахович изброява трите основни риска, с които може да се сблъска Русия, ако започне да залага все повече на юана. На първо място руската финансова система не е добре приспособена и до голяма степен не е готова за проблемите, свързани с голямата зависимост от юана, казва той пред ДВ. На второ място курсът на юана се регулира от китайската държава, което може да превърне Русия в „заложничка на китайските интереси". И на трето място - юанът остава вързан към други световен валути, което означава, че Китайската централна банка може лесно да го девалвира за вътрешни цели.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В отговор на Путин: Полша излезе от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

Ген. Сирски: Ако руснаците тръгнат пак към Харков, това ще е фатално за тях (ВИДЕО)

Алла Пугачова може да бъде обявена за чуждестранен агент

Руски сили задържаха 9 души в Таджикистан, свързани с атаката в "Крокус"

Сирски обяви официално колко украински военни са пленени при Авдеевка

Руски войник се самоуби без да иска с гранатомет: Немислима глупост (ВИДЕО)

Кулеба: Индия да преосмисли близките си връзки с Русия и да застане до Киев

Ядрени крайцери, подобрения по ракети и дронове: Нови руски оръжия (ВИДЕО)

Пълно унищожение: В окупираните части на Украйна руснаците ще забранят със закон украинските книги

Руски полковник е сред убитите в атентата в "Крокус хол" (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа