Как Лукашенко продаде суверенитета на Беларус

19956
Как Лукашенко продаде суверенитета на Беларус
Снимка: Getty Images

Александър Лукашенко е в стихията си: шегува се с няколко възрастни дами, които го аплодират при посещението му в търговски център, и флиртува с млада продавачка, предлагаща му пелмени, които той театрално определя като "негова слабост".

Лукашенко обича подобни изяви. Аплодисментите, топлите думи, които служат като доказателство за думите му: “Нека си благодарим взаимно за това, че продължаваме да укрепваме и развиваме Беларус”. Пред “Франс прес” той твърди, че дори протестиращите преди две години са променили мнението си: “Много казват: о, ние сгрешихме. Повярвайте ми, познавам настроенията на народа. Какво щеше да стане, ако бях захвърлил всичко през 2020 г. и бях заминал?”, пита реторично той. “Тогава днес нещата в Беларус биха били по-лоши, отколкото в Украйна.”

Войната в Украйна консолидира подкрепата за Лукашенко

Препратката към съседната държава не е случайна. Всъщност на фона на войната в Украйна много беларуси гледат по-позитивно на собственото си положение, казва беларуският политолог Артьом Шрайбман. Отношението към властовия апарат се е променило. Една от причините е, че Лукашенко успя да запази страната извън бойните действа, казва Шрайбман. “Социологическите проучвания през май и юни показват, че политически по-неутралната част е преминала отново на страната на правителството, след като през 2020 г. беше с опозицията” обяснява политологът.

Опозицията в страната няма никакви лостове, с които да се противопостави на репресивния режим. Големите противници на Лукашенко като дългогодишния лидер на опозицията Николай Статкевич и правозащитничката Мария Колесникова са в затвора. Други опозиционери като кандидатката за президент Светлана Тихановская живеят в изгнание.

Тихановская продължава да пътува и да се бори за вниманието и подкрепата на международната общност към беларуското демократично движение. Но подкрепата ѝ в редиците на опозицията намалява.

Опозицията е в криза

Движението се намира в дълбока структурна криза, смята Шрайбман. “Много участници, активисти и политици критикуват Тихановская, защото не е достатъчно решителна, не е създала кабинет в изгнание, не действа като президент и не е основала освободително движение.”

Тихановская също осъзнава нуждата от нова перспектива. "Трябва да продължим да работим като единен фронт", казва 39-годишната представителка на опозицията.

Лукашенко жертва независимостта на Беларус

Фронт, от който в самия Беларус не е останало много. Независимите медии и гражданските организации бяха смазани, а критичните гласове - заглушени. Лукашенко отново държи юздите - но не чак толкова здраво, както преди 2020 година, подчертава Шрайбман: “Той става все по-зависим от Русия. Коридорът, в който той може да маневрира, е станал много по-тесен. Толкова тесен, колкото никога досега в историята на независима Беларус.”

Лукашенко вече не е зависим само от икономическата помощ на Русия. Той е загубил суверенитета си и във военно отношение. Това е постепенна ерозия на независимостта, от която той всъщност никога не е искал да се откаже.

Това е цената на властта, която той стиска вече 28 години. Това е неговият Беларус, неговият народ - “който гласува за мен и ме подкрепя до ден днешен”, казва Лукашенко. Тези, които не гласуват за него и не го подкрепят, рискуват бъдещето си, свободата си. Властовият апарат продължава да прави всичко възможно, за да пресече всяка форма на съпротива още в зародиш. Но след цялото насилие тази съпротива вероятно няма как трайно да бъде пречупена.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Бивш руски вицепремиер и войник на фронта се притесни от нови украински дронове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа