Как напълно здраво дете се отглежда 5 години в болница в Русия (ВИДЕО)

11037
Как напълно здраво дете се отглежда 5 години в болница в Русия (ВИДЕО)
Снимка: iStock/Guliver

Клиниката в медицинския център "Майка и дете" в Москва работи до 20 часа. Когато стихне потокът от пациенти от стаята на стационара на третия етаж излиза 5-годишната С., спуска се по стълбите за ръка с детегледачката си и се настанява в детския кът до регистратурата, за да си поиграе с играчките, с които преди нея са играли децата, чакащи своя ред пред лекарския кабинет. С. има достъп до дъска за рисуване, маркери, кубчета, розов стол и маса. Тя знае, че на света има котки, кучета, море, гора, трамвай, дори и метро, но никога не ги е виждала, защото от раждането си не е напускала болницата.  Родителите на С. са сигурни, че тя е неизлечимо болна и ако излезе от нея ще е в смъртна опасност. Лекарите, наблюдаващи момичето от раждането му твърдят, че С. е напълно здрава и всеки допълнителен ден, прекаран в стационара я лишава от възможността да има нормален живот.  Битката за С. продължава вече няколко месеца без да променя ежедневието ѝ - сутрешна визита, закуска, четене, игри и оцветяване с детегледачката, дневен сън, четене и рисуване, а вечерта - игра в детския кът при регистратурата, вечеря, телевизия и сън. Всичко това - всеки ден в продължение на пет години в скъпа болница. 

Как започва всичко?

Момичето се ражда с тегло около 1 кг след тежко раждане с опасност за живота на майката и на детето през март 2014 година. Преди нея в семейството вече има три момчета, родени през 2003, 2008 и 2011 година. Бащата Юрий Зинкин на момичето е лежал в затвора за изнасяне на пари зад граница, съден е за пране на пари. По-късно е освободен и развива бизнес в Калининградска област. Майката Татяна Максимова живее в северната част на руската столица заедно с трите момчета. Децата са на домашно обучение и не посещават училище. Те са възпитавани строго  - не ползват телефони или таблети и не общуват с връстници. Според познати на семейството децата не напускат града, дори през ваканциите. Майката на децата твърди, че те не трябва да се отдалечават, защото са алергични и не понасят друг въздух, освен столичния. Няма информация за това дали родителите живеят заедно.

Майката е вманиачена относно здравето на децата си - всяка година ги ваксинира с МРП, правят им се изследвания, всички в семейството дават проби от страх от болести. Тя редовно посещава манастир, в който се моли на светица. Съпрузите правят дарения, посещават църковните служби и дават причастие. Жената се облича скромно и най-често в черно. Родителите на съпрузите са живи, но живеят отделно. Децата им не им помагат с пари. На дядовците и бабите е забранено да общуват с внуците си. 

Според майката раждането е станало в 23-та седмица, но според медицинската документация раждането се е случило в 25-26-та седмица от бременността. Силно недоносените деца остават в болница за интензивна грижа и лечение за около месец и половина, а след това се преместват в неонатологично отделение. По-късно биват изписани. В случая на С. в началото всичко започва точно така. През 2014 година в началото на юни тя е изписана заедно с майка си. По различни сведения тя остава в дома си от два дни до една седмица. После майката връща детето в клиниката, като обяснява, че детето е спряло да диша. Това често се случва с недоносените деца, но не е причина за хоспитализация. Детето е настанено в платеното отделение на болницата. Майката не остава с нея, като обяснява, че трябва да се погрижи за останалите деца, които я чакат вкъщи.  Бащата заплаща самостоятелна стая за майката и детето, но с момичето остава с детегледачка. На всички роднини е обяснено, че С. е неизлечимо болна и трябва да остане в стационара. Така С. остава в болницата с осигурено хранене и медицинско обслужване на стойност около 1 млн. рубли месечно.

Родителите и болницата сключват договор, според който бащата Юрий Зинкин превежда пари на центъра. Целодневната работа на детегледачките се заплаща отделно. 

Опити за изписване на детето

Когато С. е на 4 месеца в болницата отива дядото от страна на майката. Той е шокиран, защото С. по нищо не се различава от здравите деца, следователно думите на майката, че детето е "даун", "олигофрен", че "няма част от мозъка, от бъбреците" и други несъвместими с живота заболявания, не са верни. Дядото започва да посещава детето редовно, но за всяка визита му е необходимо разрешението на майката. Да излязат в парка или да се разходят навън с детето, както на дядото, така и на детегледачката, е забранено.

Когато С. става на две години при нея идва бабата от страна на бащата. Тя заявява желание да вземе детето, но родителите отказват и прекъсват всякакви отношения с роднините. От болницата многократно предлагат на семейството помощ с медицинско оборудване за дома, но тя е отказана от страна на родителите. За петте години от живота си С. сменя три отделения в клиниката: реанимация, отделение по неонатология и през петата си година е преведа в отделение за по-големи деца. По документи тя продължава да е  в отделението за новородени. 

"Ние нямаме правен механизъм да изпишем насилствено пациент от болницата", обяснява директорът на лечебното заведение Марк Курцер. 

"Родителите заплащаха услугите, съгласно договора. От 21 2019 година договорът е прекратен и ние изписахме детето от стационара. Сега пребиването ѝ не се заплаща, тъй като юридическите отношения са прекратени. Физически детето може да бъде взето само от родителите си, а те не правят това. Ситуацията е патова", обяснява още директорът.

През март 2019 година дядото на С. е единственият, който я поздравява за рождения ѝ ден. Той ѝ занася торта, цветя и играчка. 

Дете в затвор

Дете увисна от лифт в Боровец, баща му го спаси като по чудо

Опасен инцидент застраши здравето на дете на пистата в Боровец. Малчуганът увисна от съоръжението на 10 метра височина. Баща му успява...

В началото на 2019 година благотворителен фонд получава информация, че здраво детето стои в болница без родителите си.

 "Първоначално не повярвах на историята", разказва Елена Алшанска от "Доброволци в помощ на деца-сираци." 

"Помолиха ни да измъкнем детето. Стана ясно, че ако родителите на С. не плащаха милиони за пребиваването на дъщеря си в клиниката, то проблемът щеше бързо да се разреши и С. отдавна да е при роднини или приемно семейство.", разказва още Алшанска в интервю за Meduza.io.

От организацията сигнализират прокуратурата, но от там заявяват, че не виждат никаква заплаха за живота и здравето на С. поради факта, че тя се намира в болницата.  Все пак властите се заемат и на 5 февруари 2019 година се състои среща между социалните и родителите. Тогава  е решено, че родителите ще проведат изследвания на детето до 31 май. По време на срещата майката се е държала превъзбудено и е повтаряла, че детето е неизлечимо болно и е обвинявала присъстващите в разгласяване на информация и намеса в личния живот. 

През февруари 2019 година в болницата се провежда проверка от Следствения комитет и е образувано наказателно дело, което е спряно под натиска на прокуратурата. По други данни дело изобщо не е започвало. 

Съдят българско семейство в Германия за насилие над детето им

Българско семейство ще бъде съдено в немския град Винзен за предполагаема злоупотреба със 7-месечното им дете, съобщава „Ди Велт&...

В рамките на доследствената проверка на 12 март 2019 година детето е обследвано от психолози, психиатри и педиатър, за да се прецени дали е необходимо С. да се намира в болница 24 часа в денонощието.

През април детето развива отит, но майката забранява всякакви медицински манипулации. Тя отказва да му бъдат премахнати сливиците. Оказва се, че дори в болница С. не може да получи необходимата ѝ медицинска помощ. 

Самите проверки не водят до нищо. Издадено е предписание родителите да вземат детето си, но те така и не го правят.

На 5 декември 2019 изпълнителният лист е предаден на приставите. През това време на дядото е забранено, не само да идва при детето, но и да се обажда по телефона на детегледачката. Той получава два сърдечни пристъпа. За нерегламентирани телефонни обаждания детегледачката е наказвана. Тя решава да си тръгне, но детето събира нещата си и иска да отиде с нея. Момичето не може да си представи с кого ще живее, ако е без детегледачката си и последната остава.

През август 2019 г. става ясно, че майката е тежко болна. През октомври претърпява операция и тогава бащата започва да посещава детето веднъж на две седмици. Той информира ръководството на болницата, че докато майката боледува няма кой да се грижи за момичето у дома. Никой не знае никакви подробности за здравословното състояние на майката. Сякаш няма никаква възможност С. да бъде изведена от болницата. 

Според Кремъл отношенията Москва-Киев са далече от нормализация

Кремъл смята, че въпреки плахата положителна динамика в отношенията между Москва и Киев, сътрудничеството е далеч от тенденцията за нор...

Патова ситуация

На въпрос защо родителите на С. не се откажат от родителските права, ако не искат да живеят с детето, адвокатът на майката казва: "Максимова изпълнява родителските си задължения - грижи се за детето, заплаща скъпоструващото лечение. Защо трябва да я лишават от родителски права или да я карат да прави това?".

Според социалните не може да бъдат предявени никакви претенции към родителите на С. - майката посещава детето, а бащата го издържа. Официалната позиция на социалните, че "няма нищо осъдително в това, че С. живее в болница."

По думите на майката, предадени чрез адвоката ѝ Олга Лукманова в клиниката не е проведено нито едно адекватно изследване на детето, а резултатите от тези, направени от бебешката ѝ възраст не оставят съмнение, че С. е смъртно болна. 

По последна информация на 14 януари е проведено закрито съдебно заседание по иск за ограничаване на родителските права на майката и бащата на С. Адвокатът на майката е заявила пред "Коммерсант", че родителите са готови да вземат детето от болницата, но само след като имат пълна информация за здравето ѝ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com