Как пандемията от коронавирус промени социалните мрежи?

2901
Как пандемията от коронавирус промени социалните мрежи?
Снимка: iStock

Анализ, на института "Ройтерс" изследва промените, които настъпват в социалните мрежи заради пандемията.

Той започва с цитат от Лев Троцки, който гласи: “Войната е двигателят на историята” - знаменита фраза, която марксисткият революционер изрича през вече далечната 1922 г. Зад изказването стои идеята, че социалното развитие забързва своя ход в разгара на конфликти.

Ето до какви изводи достигат изследователите:

“Технологичните компании направиха редица промени, за да отговорят на дезинформацията, която витае около COVID-19. Това включва подсилване на достоверните източници, управление на голяма част от съмнителното съдържание, ограничаване на директното препращане на публикации и рестрикции в областта на рекламата.

Достоверна информация на преден план

В началото на месец март много хора искаха да разберат повече за този мистериозен коронавирус. Колко смъртоносен е в действителност? Кой попада в рисковата група? Как можем да се предпазим? Имаше толкова много неизвестни, че онлайн средата беше готова да поеме вълната от здравни лъжи.

Социалните мрежи дават на всеки правото и възможността да изрази себе си и позицията си. Така казват различни неправителствени организации в дигиталния свят. Има обаче няколко неща, които се оказват по-фатални от вируса и могат да убият човек. Лъжите около него.

През март се появиха твърдения, че лимоните лекуват коронавирус. Че техниките за кашляне изграждат имунитет. Че цветът на кожата също е фактор за опазване от инфекцията. Такива теории набраха изключителна скорост не само във Facebook, но и други платформи и се радваха на популярност и доверие. Но, естествено, бяха лъжа. Спомняте си твърденията, че витамин С и чесънът помагат срещу COVID-19, твърди изследването.

Последващият отговор от страна на компаниите беше логичен - проактивно да се промотира съдържание, свързано с достоверна здравна информация от надеждни източници.

Facebook основа своя “COVID-19 информационен център” - място, в което се споделя информация за инфекцията от правителствени източници и проверени медии.

YouTube започна да насочва вниманието на потребителите към съдържание, което касае последните факти около заразата, които са от официални източници, сред които Световната здравна организация и правителствата на отделните държави.

Twitter, Instagram и особено популярното приложение TikTok направиха същото.

Всички експерти напълно единодушно заявих, че такива действия са полезни. Но подобен подход има и своите ограничени възможности - опорни точки от правителствена агенция може и да не успеят да грабнат читателското внимание. Поради простата причина, че информацията е суха. Това означава, че много потребители дори няма да си направят труда да кликнат върху посочения линк.

Друг проблем се дължи на факта, че не всички правителства имат доверието на гражданите си по време на тази криза. Освен всичко, заради неяснотите около самия вирус, много експерти също нямат отговори на най-задаваните въпроси.

Резултатът е един повсеместен хаос.

Дезинформацията е навсякъде

Преди пандемията дезинформацията се разпространяваше клъстърно и по определен повод, било то избори или протести. COVID-19 дойде като световната война - не засегна веднага всички държави, но в даден момент достигна до почти всеки обитател на планетата по един или друг начин. Иначе казано - всички тези предпоставки се оказаха една страхотна рецепта за глобално разпространение на фалшиви новини.

Турция слага нашийник на социалните мрежи

Турският президентски дворец публикува "Ръководство за използване на социалните медии", съобщава DW. Наръчникът от 161 страници има за...

Препращане на съобщението

Такава мярка взеха приложения като WhatsApp, например. Едно от скорошните проучвания на института “Ройтерс” показва, че информацията около коронавируса често е препредадена.

Но има и някои откровени лъжи. Например - че има връзка между 5G мрежата и разпространението на инфекцията, , пише още в проучването, цитирано от Фрогнюз.

В едни по-нормални времена подобна информация получава по-малко внимание. Но по време на масовата паника през март месец, когато щандовете в магазините в Европа бяха изпразнени от истерични граждани, а леглата в болниците започнаха да се запълват, напълно изфабрикувани слухове буквално изригнаха в пространството и много лесно започнаха да се препредават чрез платформи като WhatsApp, които са по-затворени в своята същност.

Затова и от компанията тогава решават да направят промяна в централите си по цял свят и през април платформата налага стриктен лимит за това колко души могат да получат едно и също съобщение накуп.

Тръмп атакува Twitter и Facebook с нов указ относно съдържанието в социалните мрежи

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ, предназначен да премахне защитата от претенции за редактиране на съдържанието в социалнит...

Ефектът според компанията е бил положителен - осезаемо е намаляло препредаването на съобщения.

Решението обаче предизвиква и гняв сред потребителите в страни като Испания, където активисти и крайно десни политици обявяват този ход за цензура.

Ограниченията в рекламата

Златна мина за измамниците. Това стана едно от измеренията на COVID-19 и пандемията. Още когато инфекцията набираше скорост в различни платформи се появиха предприемачи, които продаваха какви ли не стоки с цел предпазване от COVID-19. В някои европейски държави имаше и скандал с бързите тестове, които се оказаха изключително некачествени.

Такава продажба е ставала и с помощта на реклами във Facebook, а за измамата във Великобритания се разбра след разследване на властите на Острова.

COVID-19 митове - нека ги забравим!

Коронавирусната пандемия ни завари неподготвени. Загубили увереност в досегашното си поведение и начин на живот, много хора изпаднаха в...

Конспиративните теории

Специфичен вид дезинформацията около коронавируса цели да “докаже” различни твърдения - дали разхлабването на мерките е било правилно или не, както и политическите твърдения в пространството. Основни източници на подвеждащи факти са италианският премиер Матео Салвини и американския президент Доналд Тръмп, например.

Заради изказванията на шефа на Белия дом социалната мрежа Twitter реши да поставя знак за потенциално подвеждащо съдържание в публикациите на Тръмп, въпреки че тогава ставаше дума за твърдения около изборния процес, а не заради пандемията.

Какво следва?

Пандемията неминуемо доведе до драстични промени в медийния пейзаж и то за кратък период от време. Въпреки това обаче експерти са на мнение, че компаниите могат да направят много повече от това. Изразяват и притеснения за това, че през следващите месеци ситуацията ще стане още по комплексна и политическата дезинформация ще стане много по-трудна за овладяване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа