Каква е причината за катастрофата с язовира "Нова Каховка"?

14961
Каква е причината за катастрофата с язовира "Нова Каховка"?
Снимка: Getty Images

Срутването на стената на язовир Нова Каховка в Южна Украйна е една от най-големите индустриални и екологични катастрофи в Европа от десетилетия. Последвалото наводнение причини жертви, унищожи цели села, наводни земеделски земи, лиши десетки хиляди хора от енергия и чиста вода и причини огромни екологични щети.

Все още е невъзможно да се каже дали стената е била унищожена умишлено, или пробивът може да е причинен от структурна повреда. Язовирът и водноелектрическата централа са под руски контрол и следователно са недостъпни за независими следователи, оставяйки експерти по целия свят да се опитват да обяснят случилото се въз основа на ограничени визуални доказателства. Но данни от норвежка мониторингова система, засичаща сеизмична активност, подсказват експлозия, а не срутване.

Сателитни снимки: Област Херсон преди и след взрива на ВЕЦ "Каховка"

Някои западни официални лица обвиниха Русия за бедствието. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш описа унищожението като „още една опустошителна последица от руската инвазия в Украйна“, но добави, че ООН няма достъп до информация, за да провери независимо причината.

Военен представител на НАТО казва пред CNN, че въпреки че ще отнеме известно време, преди да разберат със сигурност кой е отговорен за унищожаването на язовир Нова Каховка в Украйна, те вярват, че Москва вероятно стои зад това. Служителят добави, че Русия ще спечели най-много от този ход, който потенциално може да забави очакваната украинска контраофанзива, ако се проведе в тази част на страната.

С последни сили вкопчено в стената: Как спасяват домашни любимци в наводнения Херсон (ВИДЕА)

Редица строителни инженери предполагат, че експлозия вътре в конструкцията е най-вероятната причина за пробива на язовирната стена, въпреки че това не е единственото възможно обяснение.

Ето трите основни теории за причините за срутването - и какво казват експерти и официални лица за всяка от тях:

Русия ли е отговорна?

Украинският президент Володимир Зеленски, неговото правителство и военните на страната бързо обвиниха Москва за бедствието и го нарекоха екоцид. Те казаха, че руските сили са взривили резервоара отвътре, като Зеленски цитира доклад на украинското разузнаване миналата година, в който се твърди, че окупационните войски са минирали язовира.

Украинците посочват, че съоръжението е било под руски контрол през последната година, което улеснява руските сили да поставят експлозиви. Публикации в социалните медии показват, че хората в района са чули звука от експлозии около времето, когато се смята, че язовирът е бил повреден.

"Ню Йорк Таймс": Умишлен взрив отвътре е очевидното обяснение за инцидента с ВЕЦ "Каховка"

Украйна каза колко време ще отнеме и колко ще струва изграждането на нов ВЕЦ "Каховка"

Изграждането на нов язовир и водноелектрическа централа на мястото на разрушената Каховска ВЕЦ ще отнеме най-малко пет години. Това зая...

По-широкият момент на инцидента не е без значение. Докато Москва и Киев преди това се обвиняваха взаимно в заговор за взривяване на язовирната стена от съветската ера, това срутване съвпадна с подготовката на украинските сили за широко очакваната лятна контраофанзива.

Язовирът обхваща река Днепър, основен воден път, който се превърна във фронтова линия в конфликта и арена на тежки боеве в тази част на Южна Украйна. Град Херсон, който се намира на западния бряг на реката, беше освободен от украинската армия през ноември след осем месеца руска окупация. Но голяма част от източния бряг на реката на юг от язовир Нова Каховка остава под руски контрол.

Пустини вместо ниви: Последиците от взривяването на Каховската ВЕЦ за Украйна

Силите на Украйна все по-често водят битката срещу укрепените фронтови линии на Русия на юг и изток, а Киев обвини Русия, че е взривила язовира „в паника“. Михайло Подоляк, старши помощник на Зеленски, каза, че „целта на терористите е очевидна – да създадат пречки за настъпателните действия на украинските въоръжени сили“. „Това още веднъж потвърждава, че Кремъл не мисли стратегически, а по-скоро от гледна точка на краткосрочни ситуационни предимства. Но последствията вече са катастрофални“, каза той пред CNN.

Щетите засягат и района на север от водоема, където нивата на водата спада. Колапсът е оставил 94% от напоителните системи в Херсон, 74% в Запорожие и 30% в Днепър „без източник на вода“, сочат данни на украинското министерство на земеделието.

ВИДЕО: Хора на левия бряг на Днепър молят украинците за евакуация, руснаците ги игнорират

Киев: С взривяването на язовира Русия остави Крим без вода за следващите 10 години

Руснаците сами спряха подаването на прясна вода за полуостров Крим, като взривиха язовира на ВЕЦ "Каховка" и проблемите с питейната вод...

Запорожката атомна електроцентрала също се намира нагоре по течението на разрушения язовир. Резервоарът доставя вода за охлаждане на централата, най-голямата атомна електроцентрала в Европа, и е от решаващо значение за нейната безопасност. Централата е под руски контрол, което е основен източник на безпокойство за украинците, все още уплашени от ядрената катастрофа в Чернобил през 1986 г.

Може ли да е ракетна атака от Украйна?

Русия отрече да е замесена в бедствието и на свой ред обвини Украйна в разрушаването на язовира, без да предостави доказателства. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че атаката е била „планирана и извършена по заповед, получена от Киев, от киевския режим“, с цел „да се лиши Крим от вода“ и да се отвлече вниманието от бойното поле. Украйна отхвърли обвиненията.

Резервоарът доставя вода на големи части от Южна Украйна, включително на полуостров Крим, който Русия незаконно анексира през 2014 г. Крим изпитва проблеми с водата, откакто Украйна прекъсна доставките й малко след анексирането. Руските сили превзеха Севернокримския канал – който се захранва от язовир Каховка – и започнаха да възстановяват водоснабдяването в първите дни на инвазията си през 2022 г.

Нагъл и тъп: Проруски сепаратист-управник обясни как наводнението от язовир "Каховка" почти не се усеща (ВИДЕО)

Въпреки че наводнението вероятно ще повлияе на всяка контраофанзива на Украйна, то оказва влияние и върху руските сили. Някои от районите, които са най-силно засегнати от бедствието, са под контрола на Русия и в миналото са служили като плацдарм за московските военни.

Зеленски: Руснаците не спират с обстрелите, дори когато евакуираме хора от наводнените територии (ВИДЕО)

"Руските войски не спират артилерийските удари по самата територия, където се евакуират хора. Това е умишлено. За съжаление има ранени ...

Има също предположения, че срутването на язовира е изненадало поне някои руски сили. Офицер от въоръжените сили на Украйна казва пред CNN, че неговите хора са станали свидетели на руски войници, които са били пометени от наводнения и са бягали от източния бряг на река Днепър. Капитан Андрей Пидлисний казва пред CNN в телефонно интервю, че когато язовирната стена се спука в ранните часове на вторник сутринта, „никой от руската страна не успя да се измъкне. Всички полкове, които руснаците имаха от тази страна, бяха наводнени. CNN обаче не може независимо да провери акаунта му.

Седмица преди взрива в Каховка: Руското правителство е забранило да се разследват инциденти там

Русия обвини Украйна, че е извършила „масови артилерийски атаки“ срещу язовира, но някои експерти се съмняват дали изобщо би било възможно да се предизвикат разрушения в такъв мащаб отвън. Няколко експерти казаха, че вътрешна експлозия е по-вероятното обяснение. „Обстрелът от Украйна е много малко вероятен, тъй като ще трябва да се приближат масивни експлозиви до основите“, каза Крис Бини, гост-професор в Университета на Ексетър и председател на Tidal Engineering and Environmental Services, пред UK Science Media Centre.

Крейг Гоф, технически директор и ръководител на екипа за язовири и резервоари в HR Wallingford, консултантска фирма за гражданско инженерство и екологична хидравлика, каза, че нанасянето на достатъчно щети на язовира ще изисква много точен удар. „Още през Втората световна война имаше атаки на Кралските военновъздушни сили срещу германски язовири и те трябваше да прекарат много време, за да измислят точно къде да поставят експлозиви върху язовира, за да причинят достатъчно щети, за да му причинят нарушение“, каза той пред CNN. „Не беше просто нещо. Трябваше да свалите експлозивите точно от горната страна на язовира на голяма дълбочина. Ако беше само горната част на язовира, вероятно щеше да оцелее. Ще загубите малко вода, но ще оцелее“, каза Гоф.

Структурна повреда?

Язовирът Нова Каховка – най-големият резервоар в Украйна по отношение на обем, е и най-отдалеченият по течението на каскада от шест язовира от съветската епоха на река Днепър. Фактът, че съоръжението работи от много десетилетия, предизвика спекулации около възможна техническа повреда.

ВЕЦ "Каховка" вече не може да охлажда реакторите на АЕЦ "Запорожие"

Водният резервоар, който се пълни от язовира "Каховка" в Южна Украйна, вече не може да осигурява вода за охлаждане на реакторите в атом...

„Участъкът от язовира, който разглеждаме, е бетонен гравитачен язовир, висок 35 метра и дълъг 85 метра. Това е много често срещан тип язовир по целия свят. Те са строени в продължение на стотици години и ако са проектирани и построени добре и се поддържат адекватно, тогава шансът за повреда е много, много малък. Би било изключително необичайно този тип язовир да се провали без предупреждение“, каза Гоф.

Каховската ВЕЦ може да се е саморазрушила, смятат журналисти: Вижте защо

Въпреки това не е ясно колко добре е бил поддържан язовирът по време на руска окупация. Районът наоколо е един от най-оспорваните региони, откакто Русия започна пълномащабното си нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. и язовирът е претърпял известни щети преди това. Секции от северната част на язовира и някои шлюзове също бяха засегнати от експлозия през ноември, когато руските военни се оттеглиха от западния бряг на Днепър и Херсон беше освободен от украинските войски.

Анализ на CNN на сателитни изображения от Maxar показва, че пътят над язовира е бил повреден само дни преди срутването на конструкцията. Сателитните изображения показват, че мостът е бил непокътнат на 28 май, но изображения от 5 юни вече показват липса на част от същия мост. Анализът на сателитни изображения с по-ниска разделителна способност предполага, че загубата на част от моста е станала между 1 и 2 юни.

Експерт: С взрива на Каховския язовир Русия може да улесни украинското настъпление

Междувременно данните показват, че нивата на водата в резервоара зад язовира са били рекордно високи миналия месец, става ясно от информационната служба Hydroweb. „Изображенията, които видях, показват две пробиви от двете страни на структурата. Ако пробивът беше причинен от прекомерно ниво на водата нагоре по течението, щеше да има само един. Следователно естествените причини са много малко вероятни“, казва Бини.

ООН е готово да извърши евакуация на окупирания от руснаците бряг на Днепър, чака се съгласие на Москва

Украйна и Организацията на обединените нации (ООН) се споразумяха да бъде изпратен медицински персонал в засегнатия от наводненията ляв...

„Проектът на язовира ще вземе предвид тези много високи водни нива, дори екстремни, библейски тип наводнения и ще има преливници, които да позволят на водата да премине. Така че отново, язовирът не трябва да се проваля само поради високите нива на водата“, добавя Гоф.

Арестович: За последен път язовирите на Днепър бяха взривени от хитлеристите през 1943 г.

Експертите също разискват дали повреда в електроцентралата може да е причинила срива. Гоф посочва експлозията през 2009 г. в станция Саяно-Шушенская, най-голямата водноелектрическа централа в Русия. „В конкретния случай имаше проблем с една от турбините. Вибрира и накрая турбината избухна. И това уби хора в електроцентралата, но в този случай не се отрази на язовирната стена, поради начина, по който язовирът беше построен,” каза той.

„Възможно е, ако водноелектрическата централа е била в критична точка вътре в язовира и нещо лошо се е случило в тази електроцентрала, което е възможно да е причинило експлозия вътре, която да повреди язовира“, каза Гоф. Той обаче добави, че би било „изключително малко вероятно“ подобен инцидент да се случи без предварително предупреждение. „Ще знаете как да управлявате безопасно язовира и ще знаете, че турбините не трябва да вибрират толкова много… така че ако се е грижил правилно, вероятно можете да изключите това“, каза той.

Но тъй като заводът е бил под руски контрол повече от година, никой не може да бъде сигурен какво се е случвало вътре през това време и далеч не е сигурно дали тези, които са го управлявали, са знаели какво правят, пише CNN.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа